Un 71,4% dels catalans creu que Arrimadas va ser demagògica en el debat de política general

Quim Torra s'imposa a la cap de l'oposició, segons un baròmetre del CEO, tot i que les intervencions més aplaudides són les de Sergi Sabrià i Carles Riera

Inés Arrimadas, al debat de política general.
Inés Arrimadas, al debat de política general. | Adrià Costa
19 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:18h
El president de la Generalitat va estar millor que la cap de l'oposició en el debat de política general, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) fet públic aquest divendres sobre aquell accidentat ple de principis d'octubre. Tot i això, el marge és escàs, ja que només un 11,4% de les respostes consideren que Quim Torra va guanyar el debat, mentre que un 6,2% creu que ho va fer Inés Arrimadas, la intervenció de la qual és considerada majoritàriament com a demagògica i superficial.

Tot i això, un 42,2% opina que ningú no es va imposar, un percentatge que duplica el que creia això en debats anteriors, una evidència de fins a quin punt el ple va desencisar la ciutadania. Aquest, de fet, va venir protagonitzat pel xoc entre JxCat pel vot dels diputats processats pel Suprem, el qual va obligar a ajornar cinc dies la votació de les resolucions. Segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, això evidencia el mal regust de boca entre l'independentisme, que no ha donat un suport massiu al president que els seus partits van investir, de la mateixa manera que l'unionisme tampoc no fa costat unànimement a la dirigent de Cs.
 
LES INTERVENCIONS DE CADA DIRIGENT, DURANT EL DEBAT DE POLÍTICA GENERAL, LI VAN SEMBLAR...

 
I és que les intervencions dels dos líders no són especialment ben valorades, atès que, d'entre els que van tenir informació del debat, només un 51,8% opina que les propostes de Torra van ser clares i comprensibles, un 48,6% que van ser serioses i un 40,2% que van ser responsables. Per contra, un 52,3% afirma que van ser demagògiques i un 52% que van ser superficials. Un 47,9% dels enquestats que van seguir el debat n'aproven les intervencions i un 42,9% les suspenen.

Propostes poc realistes i constructives de Cs

Tot i això, en el cas d'Arrimadas, la valoració és encara pitjor: un 71,4% creu que les intervencions van ser demagògiques i un 70,1% que van ser superficials, mentre que només un 28,8% opina que van ser serioses i un 22,8% que van ser realistes. Només un 19,6% opina que van ser realistes i un 18,1% que eren constructives. Així, només un 21,8% dels enquestats que van rebre informació del debat aproven les intervencions de la dirigent de Cs i un 68,2% les suspenen.

Igualment, els enquestats creuen majoritàriament que Torra no va oferir un missatge de confiança en el futur polític, decisió d'acomplir les promeses electorals, , fortalesa i fermesa en les decisions, o confiança en el futur econòmic. En major mesura, però, afirmen que Arrimadas encara menys va transmetre que té propostes reals davant la política del govern, que fa una oposició constructiva o que transmet confiança a la societat catalana.

Alerta: Una mostra de resposts baixa

Argelaguet ha alertat, durant la presentació del baròmetre, que la baixa mostra de l'enquesta provoca que aquesta no sigui del tot precisa. Aquesta es va fer telefònicament (la majoria de baròmetres, per contra, són presencials) i amb 800 trucades, de les quals tan sols 465 responen que tenen informació sobre el debat de política general i, per tant, responen sobre les intervencions dels diversos dirigents. Igualment, els votants de partits independentistes van seguir més el ple, motiu pel qual les respostes podrien tenir un biaix en favor dels seus posicionaments i líders.

De fet, tan sols un 67,1% dels enquestats tenia coneixement conforme se celebrava aquest debat de política general, deu punts menys que amb el del 2014, l'últim que s'havia fet fins ara. D'entre els que sabien que es feien, només un 9,7% el va seguir molt i un 35,8%, bastant. A l'hora de puntuar el debat, la nota mitjana que hi posen els que n'han rebut informació és del 3,77, un 20,9% fins i tot li posa un 0 i tan sols l'aproven els de votants de JxCat (5,45). I és que un 85,6% opina que, en les intervencions, van predominar "les crítiques, retrets i acusacions d'uns contra altres" i només un 6,2% que ho van fer "les propostes per solucionar els problemes del país".

Sabrià i Riera, els més valorats

Malgrat tot, la intervenció més ben valorada, sense arribar a l'aprovat, va ser la del president parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, amb un 4,65, seguit de Carles Riera (CUP), amb un 4,48. Quim Torra obtindria un 4,24, Miquel Iceta (PSC) aconseguiria un 4,09 i Jèsssica Albiach (Catalunya en Comú Podem) un 3,9. Tanquen el rànquing Alejandro Fernández (PP) i Inés Arrimadas (Cs), amb un 2,74 i un 2,31, respectivament.
 
VALORACIÓ DE LES INTERVENCIONS DE CADA DIRIGENT (DEL 0 AL 10), EN EL DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

 
Preguntats sobre si defensen més els interessos del partit o del país, la majoria d'enquestats creuen que els dirigents primen més el partit, però amb grans diferències. Una quarta part creu que Sergi Sabrià, Jèssica Albiach i Carles Riera "només" defensen el seu partit, prop d'un terç afirma que també ho fan Quim Torra i Miquel Iceta, però fins a un 42,2% assegura que Alejandro Fernández també ho fa i quasi dos terços, que ho fa igualment Arrimadas.
 

Baròmetre del CEO sobre el debat de política general del 2018. by naciodigital on Scribd