Junqueras i Iglesias: una trobada molt més enllà dels pressupostos

El líder d'ERC, flanquejat per Sabrià i Tardà, traslladarà al de Podem la urgència perquè Sánchez parli d'autodeterminació i presos

El cotxe d'Iglesias entrant a la presó de Lledoners per reunir-se amb Junqueras
El cotxe d'Iglesias entrant a la presó de Lledoners per reunir-se amb Junqueras | ACN
18 d'octubre del 2018
Actualitzat el 19 d'octubre a les 16:33h
Que el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'hagin de veure les cares aquest divendres a la tarda a la presó de Lledoners és el viu retrat de l'anormalitat que impregna la política catalana i espanyola mentre hi hagi presos i exiliats. Els pressupostos passaran de puntetes en aquesta reunió. De fet, Junqueras traslladarà que no li pertoca a ell parlar-ne entre reixes.

Explorar l'escenari sobre el qual s'hauria d'encarrilar la sortida del conflicte entre l'Estat i Catalunya és el gran objectiu. El líder dels republicans vol conèixer fins a quin punt hi ha una "predisposició real" d'Iglesias per intentar arrossegar públicament Pedro Sánchez perquè s'assegui a parlar sobre el dret a l'autodeterminació i la situació dels presos. I el líder de Podem busca saber en quins marges de negociació estan disposats a implicar-se els republicans per garantir la unitat del front que va expulsar el PP de la Moncloa.

La trobada d'Iglesias amb Junqueras ha aixecat polseguera en la dreta espanyola, que ho considera una "humiliació", i ha generat recels en el propi Pedro Sánchez, que ha sortit a reivindicar-se com el principal i únic negociador dels pressupostos. El líder de Podem, que ja va visitar el juny passat Jordi Cuixart a Soto del Real, ha defensat públicament que els dirigents independentistes haurien d'estar en llibertat i el seu gest va en la línia de donar un toc al govern del PSOE: mentre hi hagi presos, negociar amb ERC i el PDECat, imprescindibles per a l'estabilitat del govern, serà altament complex.

Però per molt que inicialment la formació lila verbalitzés que pretenia que la reunió servís per encarrilar el suport dels republicans als comptes, fonts d'ERC asseguren a NacióDigital que el seu líder traslladarà a Iglesias que "no li toca a ell" parlar dels comptes i que "delega" aquesta qüestió als seus diputats al Congrés. L'objectiu de la trobada, asseguren, serà debatre sobre com generar "les línies propícies" per afrontar amb el govern espanyol una sortida negociada al conflicte català.

Iglesias acudirà a la presó de Lledoners amb Asens i Lucía Martín

Per seure a negociar, sostenen, Pedro Sánchez ha d'assumir que el punt de partida dels republicans és el dret a l'autodeterminació -subratllen que no serveixen eufemismes com "una sortida al conflicte polític"- i la situació dels presos. "Junqueras vol saber la predisposició real de Podem per pressionar el PSOE en aquest sentit", asseguren. Per part d'ERC, a la trobada hi assistiran el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, i el portaveu al Congrés, Joan Tardà. A Iglesias l'acompanyaran el tercer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Asens, i la portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín. Es trobaran en una sala sense vidre i sense límit de temps -sempre i quan no alteri l'horari de les rutines del centre penitenciari-, el format habitual quan són autoritats els que visiten un intern d'una presó catalana. 

Els independentistes han demanat en els darrers dies a la formació lila que comprengui que no és senzill entrar en la rutina de negociar qüestions com uns pressupostos quan es té el líder empresonat perquè es correria el risc de normalitzar l'excepcionalitat. L'objectiu dels republicans és fer notar a Sánchez que l'existència de presos polítics té conseqüències per al seu govern i per això busquen un pronunciament polític explícit del president espanyol per afrontar la petició del referèndum i empatia amb la situació d'empresonament dels dirigents independentistes.

"Un cop generat aquest clima per dialogar, arribarà un moment en què tots haurem de ser valents i arriscar", expliquen fonts properes a Junqueras

"Un cop generat aquest clima per dialogar, arribarà un moment en què tots haurem de ser valents i arriscar", expliquen fonts dels republicans. Asseguren que el seu partit ja està sent agosarat fent un plantejament de diàleg que fins i tot tensa part de les bases independentistes i consideren que, en benefici de la negociació, Podem i el PSOE haurien de ser capaces de fer el mateix. Si el que busquen els socialistes i la formació d'Iglesias és el suport a mesures com el salari mínim o la regulació de lloguers, insisteixen fonts properes a Junqueras, ERC hi donarà suport si es presenten via decrets llei ja que, recorden, es poden impulsar al marge dels pressupostos si Sánchez ho vol. 

Una trobada que s'havia de fer al juliol

La reunió que es farà aquest divendres entre Iglesias i Junqueras s'hauria d'haver celebrat abans de l'estiu a Estremera però es va ajornar primer perquè els presos polítics van ser traslladats a presons catalanes i després perquè el líder de Podem es va apartar uns mesos de la primera línia per la seva recent paternitat. "És evident que la trobada no era per parlar de pressupostos perquè en aquell moment ni tan sols existien", insisteixen des d'ERC, que afegeixen que Podem es va excedir quan a principis de setmana van anunciar que anirien a Lledoners a buscar el suport als comptes de Sánchez.

I és que els republicans han estat especialment contundents en els darrers dies tot afirmant que si no hi ha cap "moviment clar pels presos i per l'autodeterminació" no hi ha res a parlar sobre els pressupostos. De fet, la formació d'Iglesias ja ha rebaixat les seves pretensions inicials i per això Iglesias ja ha dit que per "avançar solucions democràtiques i per avançar en la llibertat dels presos" era "molt important" mantenir la majoria que va fer fora el PP de la Moncloa. El portaveu dels comuns i diputat al Congrés, Joan Mena, també ha assegurat en una entrevista a TV3 que, més enllà dels presos, es parlarà de la "situació d'anormalitat i de passes per destensar" la situació. La seva formació, ha assegurat, està treballant amb el govern espanyol la possibilitat de fer "gestos" a través de l'advocacia de l'Estat però no de la Fiscalia, a qui considera que no se la pot "pressionar" com feia el govern del PP.