L'Ajuntament de Barcelona es compromet a aturar la degradació de la Casa Tosquella

El consistori promet que actuarà en la històrica finca del Putxet, després de les queixes veïnals i del PDEcat

La Casa Tosquella
La Casa Tosquella | Plataforma Salvem la rotonda
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:20h
El govern municipal farà "tot el que estigui al seu abast" per aturar la degradació de la Casa Tosquella, entre el carrer Vallirana i la ronda General Mitre de Barcelona. Aquest anunci ve després que el grup municipal del PDECat presentés dimecres un prec a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat que reclama que es protegeixi aquest espai d'interès cultural i, si convingués, la seva adquisició i posterior rehabilitació per a destinar-lo a equipament públic del Putxet

La Casa Tosquella va ser construïda l'any 1889 per l'arquitecte Joan Caballé i forma part del patrimoni modernista de la ciutat. Està protegida amb el màxim grau de catalogació, Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), pel que el regidor del PDECat Jordi Martí ha dit que s'ha d'evitar "la degradació, que en aquests moments és ja important". En aquesta línia, Martí ha suggerit que a llarg termini s'hauria d'incorporar al patrimoni municipal i destinar-lo a equipament públic, ja que n'hi ha pocs al barri. Martí ha assenyalat que les condicions per poder adquirir aquesta finca han canviat respecte anys enrere i que actualment la propietat estaria disposada al que abans no era possible. 

El govern de Colau ha acceptat el prec i el regidor ha demanat rapidesa a l'hora de "materialitzar-se" el compromís, "potser en el proper mandat i amb el suport de la Generalitat i de la Diputació". 

Història de la Casa Tosquella

La casa va ser remodelada l'any 1906 per l'arquitecte Eduard M. Balcells, i combina estils arquitectònics molt diferents. L'obertura de la ronda General Mitre va descontextualitzar la casa va convertir aquell tranquil tros del carrer Vallirana, concretament el número 93, en una cantonada que actualment, gairebé cau a trossos. L'any 2012 hi vivia la Maria Dolors Castells i Tosquella, que amb els seus 81 anys no va voler abandonar mai la casa, on s'hi van instal·lar uns ocupes a la part annexa de la finca, segons recollia La Vanguardia

El 2017, la plataforma Salvem la rotonda va fer un comunicat en el que ja denunciava el mal estat de la Casa Tosquella i exigia al govern municipal que comprés l'espai per dotar-lo d'un nou valor. Reivindicava que "Barcelona no només és Gaudí". 
Arxivat a