Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
CONSUM

Com es pot reclamar la devolució de l'impost a la hipoteca?

La sentència del Tribunal Suprem que dictamina que obliga als bancs a pagar els impostos de les hipoteques obre la porta a les reclamacions

per Redacció, 18 d'octubre de 2018 a les 17:15 |
Els clients dels bancs tenen diverses vies per reclamar la devolució de l'impost | Adrià Costa
La sentència del Tribunal Suprem que estableix que són els bancs i no els clients els que han d'assumir els impostos derivats dels actes jurídics en les hipoteques obre la porta a demanar la devolució d'aquestes despeses. Tot i els dubtes que genera la sentència, que no especifica, per exemple, un aspecte tan important com el de si hi ha retroactivitat, els clients poden començar a reclamar devolucions. Però, com fer-ho, i per quina via?

Qui pot reclamar? 


Podem reclamar totes les persones i empreses que tinguin o hagin tingut un préstec hipotecari, tant si la hipoteca està activa, com si s'ha venut la casa o s'han fet canvis sobre el préstec inicial. En tractar-se d'una sentència de "nul·litat absoluta de ple dret", la seva acció no prescriu i, per tant, "els hereus també podrien reclamar els costos hipotecaris d'hipoteques dels avis", segons el director del bufet Arriaga Asociados, Jesús María Ruiz de Arriaga.

Pactar amb el propi banc

La primera i més òbvia de les vies -però no necessàriament la més efectiva- és demanar la devolució a la pròpia entitat bancària, per la via amistosa. Les patronals bancàries AEB i CECA han acatat la sentència aquest mateix dijous, en un comunicat en què afirmen que "compliran amb el nou criteri establert pel Suprem". Tampoc parlen, però, de retroactivitat, i és encara incert si les entitats s'avindran a pagar les devolucions per voluntat pròpia -o una part, d'acord amb el client-. De moment, diverses organitzacions de consumidors ja han exigit a les administracions que emprenguin mesures perquè els bancs hagin de retornar aquestes quantitats, i especifiquen que les haurien de tornar amb interessos.

Acudir als jutjats


La via judicial sempre està oberta, i és una de les possibilitats per reclamar aquestes quantitats. En aquest cas, mitjançant una demanda civil contra l'entitat bancària corresponent. Com a inconvenient, el camí judicial sempre és llarg -i incert-. I pot ser-ho més en aquest cas, en què es preveu una allau de reclamacions en uns jutjats ja normalment prou col·lapsats -per exemple, per reclamacions referents a les clàusules sòl-.

Reclamar a l'Agència Tributària de Catalunya

La tercera de les opcions passa per hisenda. I més concretament, per l'Agència Tributària de Catalunya, en tractar-se d'un impost cedit a les comunitats autònomes. El professor de dret tributari de la UOC Benja Anglès ha explicat que aquesta és la via més "garantista", i el sindicat de tècnics de la hisenda estatal Gestha també anima els contribuents a reclamar per aquesta via. L'inconvenient: la llei només permet reclamar al fisc per les hipoteques constituïdes els darrers quatre anys. Per a la resta de clients, per tant, només són viables les opcions d'intentar pactar amb el propi banc o acudir a la justícia.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació