El debat intern a la CUP s'inclina per no abandonar els escons al Parlament

El consell polític extraordinari es reuneix aquest dissabte a Palamós per determinar l'estratègia d'oposició dels anticapitalistes

Els diputats de la CUP a l'hemicicle
Els diputats de la CUP a l'hemicicle | Adrià Costa
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:01h
La política es fa al carrer i des del carrer. Aquest ha estat un dels eixos sobre els quals ha pivotat l'estratègia de la CUP, fins i tot després de la seva entrada a la política institucional. Ja des del 2012, moment en què els anticapitalistes van entrar al Parlament amb tres escons, es va voler deixar molt clar que la CUP no es conformaria, i que en aquest espai tindria l'objectiu -en paraules de l'exdiputat David Fernández- de ser el "cavall de Troia de les classes populars al Parlament". Però això podria deixar de ser així?

Mantenir o no la coherència d'aquestes paraules serà motiu de debat, aquest dissabte, al consell polític estratègic extraordinari que els cupaires han convocat a Palamós per determinar el rumb del partit a mig i llarg termini. Hi seran presents els membres del grup parlamentari. El plantejament de ser o no al Parlament, i la possibilitat d'abandonar els escons es posarà sobre la taula, tot i que, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, el debat es decanta, a hores d'ara, perquè els diputats mantinguin la seva activitat a la cambra catalana.

"No és el més probable", apunta un dirigent de la CUP en declaracions a aquest diari sobre la possibilitat de deixar els escons buits. Malgrat que moltes territorials acabaran de decidir el vot al llarg d'aquest divendres, altres veus asseguren que, si això s'acabés aprovant, seria una "acció simbòlica que s'hauria de dotar amb molt de contingut" perquè la ciutadania -i sobretot els votants de la CUP- ho avalessin. La proposta d'abandonar el Parlament va venir, en aquest cas, de poques assemblees de l'àmbit barceloní expliquen, tot i que altres han confirmat a aquest diari que no són partidàries de marxar.

Una eventual sortida de la CUP del Parlament -que deixaria la representació de l'independentisme en 61 diputats- s'abordarà conjuntament amb una desena de documents debatuts i presentats a priori per les assemblees territorials, sota el guió "Prenguem la iniciativa". No obstant això, les conclusions que es posaran sobre la taula són diverses i apunten altres camins, com ara determinar l'estratègia a l'hora d'exigir noves eleccions o remarcar -de forma clara i amb conseqüències- la negativa a aprovar els pressupostos. 

La CUP es carrega de raons

En el consell polític extraordinari apareixeran totes les veus per discutir el camí a emprendre. La CUP pretén carregar-se de raons per determinar el posicionament que es farà públic en relació als pressupostos. Els darrers fets polítics -la pèrdua de majoria de l'independentisme, la denúncia feta al Govern per l'absència d'"actes de sobirania" i les discrepàncies notòries sobre l'actuació dels Mossos durant les manifestacions de l'1-O- han obligat els anticapitalistes a prendre decisions que han implicat mobilitzar les bases.

Des de fa uns mesos, l'escenari d'unes noves eleccions es veu amb bons ulls a la CUP. Això coincideix amb el resultat del segon baròmetre d'opinió política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que atorga entre vuit i deu escons a la formació en detriment, sobretot, de Junts per Catalunya. Uns resultats "lògics", segons asseguren fonts de la CUP a NacióDigital, vista la "tornada a l'autonomisme" del Govern i la "manca de compromís" del president de la Generalitat, Quim Torra, en l'avançament cap a la República per la via de la desobediència.

Amb tot, la CUP també aprofitarà la jornada del cap de setmana per consolidar i justificar el discurs d'oposició -previsiblement sense massa debats interns- de rebuig als pressupostos. El seu líder al Parlament, Carles Riera, ja ha afirmat en més d'una ocasió que "és dificilíssim, per no dir impossible" un acord pels comptes. "No comptin amb nosaltres per a la governabilitat ni per contribuir a l'estabilitat d'aquest Govern", va etzibar Riera a Torra el 3 d'octubre al Parlament. 

Una possible votació "arbre"

La desena de documents s'hauran de votar per fases, ja que alguns d'ells plantegen propostes diferents, entrecreuades i repetides. Així doncs, es podria plantejar una votació "arbre" per temes, establint si les assemblees territorials estan a favor o en contra, per exemple, de deixar els escons buits al Parlament o d'exigir eleccions amb caràcter immediat, de manera que les propostes majoritàries avancessin i els conceptes no es repetissin.