La Sagrada Família pagarà llicència d'obres després de 136 anys

L'Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora signen un acord històric que comportarà una aportació de 36 milions d'euros en deu anys

Sagrada Família.
Sagrada Família. | Adrià Costa
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:34h
Pacte històric per encarar la recta final de la construcció de la Sagrada Família. El temple pagarà llicència d'obres per primer cop després des que es va col·locar la primera pedra ja fa 136 anys. L'Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora del temple han presentat aquest dijous un acord sense precedents, resultat de prop de dos anys d'intenses negociacions, que preveu ser "l'inici del final de les obres" i que consistirà en una aportació de 36 milions d'euros en deu anys. El temple pagarà per la llicència d'obres i el consistori regularitzarà els treballs.

Part d'aquests recursos aportats amb la llicència d'obres -fina a 22 milions- serviran per finançar el transport públic i facilitar un accés directe del metro al temple, a banda de la reurbanització dels carrers de l'entorn. Tant l'Ajuntament com la Junta Constructora han subratllat que la continuació del projecte de la façana de La Glòria, al carrer Mallorca, no forma part de l'acord. Aquest punt, que implicaria l'expropiació i enderrocament d'habitatges, s'abordarà més endavant amb una comissió de treball.

L'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha parlat de "dia feliçment històric" i ha titllat l'acord de "molt important". “Molta gent ens deia que si en 130 anys no s'havia fet no ho faríem nosaltres", ha exposat Colau. El president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, ha explicat que l'entesa regularitzarà "tot allò existent fins ara" i totes les millores de l'entorn de l'obra d'Antoni Gaudí que encara estan per venir, amb l'objectiu de finalitzar el 2026.

Ara caldrà aprovar un pla especial com a pas previ per donar llum verda a la llicència d'obres. Tal com ha detallat la directora de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, el consistori treballa amb l'objectiu d'encarrilar tots els permisos "de cara al primer trimestre del 2019".

La Sagrada Família ha estat 136 anys sense permís d'obres oficial i ha anat tirant endavant basant-se en un permís de l'Ajuntament de Sant Martí de Provençals a nom d'Antoni Gaudí.
Arxivat a