El Suprem estableix que és el banc i no el client qui ha de pagar l'impost d'una hipoteca

L'alt tribunal espanyol reinterpreta la seva pròpia jurisprudència i canvia un article de la llei sobre transmissions patrimonials

Façana del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem | Europa Press
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:32h
La sala tercera del Tribunal Suprem ha establert, en una sentència del 16 d'octubre, que seran les entitats bancàries i no els clients qui han d'assumir els impostos derivats dels actes jurídics en les estructures de préstecs amb garantia hipotecària. D'aquesta manera, l'alt tribunal modifica la seva pròpia jurisprudència, i reinterpreta la llei sobre transmissions patrimonials. 

La sentència que canvia la jurisprudència que hi havia fins el moment ha estat dictada pel magistrat Jesús Cudero, i argumenta que no és el prestatari, la persona que ha d'assumir aquest impost d'escriptures notarials en un préstec amb garantia hipotecària, sinó l'entitat que cedeix els diners demanats. Per dir això, té en compte que el negoci és la hipoteca, i que l'únic interessat en que això s'elevi a una escriptura pública és l'entitat bancària.

La nova resolució del Tribunal Suprem anul·la l'article 68.2 del reglament d'impostos que es va aprovar per Real Decret 828/1995 del 25 de maig. No obstant això, també compta amb un vot particular en sentit contrari a la sentència emès pel magistrat Dimitry Berberoff, que considera que s'ha de mantenir la jurisprudència anterior, i un vot concurrent -també discrepant amb una altra interpretació- emès pel magistrat Nicolás Maurandi. Aquest considera que la sentència hauria d'incidir en l'existència de dos impostos en els actes jurídics documentats, i en el principi de capacitat econòmica previst en l'article 31 de la Constitució.

Els bancs s'enfonsen a la borsa

Les conseqüències de la sentència del Tribunal Suprem no han tardat a fer-se visibles a la borsa. Els títols bancaris al selectiu Íbex 35 han registrat fortes pèrdues al migdia. Aquestes han arribat fins el 10% en alguns casos, tot i que s'han mantingut a l'entorn del 7% cap a les 13.00 hores. És el cas de Bankia, Banc Sabadell, Bankinter i CaixaBank, mentre que el BBVA ha perdut només el 3,49%. Els títols del Banc Santander han retrocedit el 2%.

Sentència sobre l'impos... by on Scribd