Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
Salut

Un assaig clínic demostra els beneficis de la dieta mediterrània als fumadors

Menjar fruita seca i ous pot prevenir el deteriorament pulmonar de les persones fumadores

per Ivan Beas, 17 d'octubre de 2018 a les 19:54 |
Un grup de recerca de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IdiapJGol) de Barcelona ha començat un assaig clínic en què es vol demostrar que la dieta mediterrània pot evitar el deteriorament pulmonar de les persones fumadores sense malaltia respiratòria prèvia.
 

En un comunicat conjunt entre l’IdiapJGol i l’Institut Català de la Salut (ICS) del Camp de Tarragona presentat aquest dimecres, consten els primers resultats: es demostra que complir amb la dieta mediterrània, sobretot si es consumeix fruita seca i ous, pot millorar la funció pulmonar. No complir aquesta dieta es relaciona amb més alteracions pulmonars, en especial si hi ha un consum elevat de carn vermella i processada.
 
El coordinador del grup, Francisco Martín Luján, ha destacat que la principal causa de les malalties respiratòries en els fumadors és el tabac, i l'estratègia principal de prevenció és deixar-ho: "Però, en la salut pulmonar, hi ha també altres factors sobre els quals hem d'intervenir i un és allò que mengem".
 

L'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IdiapJGol) i l'ICS del Camp de Tarragona han presentat l'estudi Foto: Europa Press


Dos grups diferenciats per comparar resultats
 
L’estudi compta amb 550 pacients d’entre 25 i 75 anys, que provenen de 20 centres d’atenció primària (CAP) de Tarragona, que han estat assignats a dos grups diferents: un d’intervenció i un altre de control.
 
Ambdós grups seguiren l’assaig clínic durant els pròxims dos anys. El grup d’intervenció participa en un programa nutricional per augmentar el compliment de la dieta mediterrània. El grup de control, en canvi, continuarà amb la seva dieta habitual. El grau de compliment de la dieta mediterrània es calcularà mitjançant un qüestionari i la funció pulmonar amb unes proves.
 
En un estudi inicial amb tres grups, els participants que no complien amb la dieta tenien més alteracions pulmonars (60,4%) que els pacients que tenien un grau de compliment mitjà (22,4%) i els que ho complien estrictament (5,7%). Els promotors de l'estudi esperen que, amb aquest, es puguin aconseguir conclusions més exactes.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

 

Participació