L'oposició acusa Buch de posar en perill el «prestigi» dels Mossos

La CUP lamenta que el conseller d'Interior criminalitzi manifestants i els comuns afirmen que el dispositiu policial "no va estar a l'alçada"

Comissió d'Interior al Parlament de Catalunya, amb la presència del conseller Miquel Buch.
Comissió d'Interior al Parlament de Catalunya, amb la presència del conseller Miquel Buch. | ACN
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:08h
L'actuació dels Mossos d'Esquadra durant el 29 de setembre i l'1 d'octubre va ser, per a uns, ajustada al dret, proporcionada i congruent, mentre que, per a altres, desmesurada, polititzada i repressiva. Tal com ha assegurat el diputat de Junts per Catalunya, Ferran Roquer, a la Comissió d'Interior que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament, això depèn de "múltiples variables i formes d'entendre quin és el dispositiu adequat". En qualsevol cas, però, gairebé tots els grups parlamentaris han coincidit en destacar que el dispositiu policial va tenir, això sí, innombrables mancances. 

Quines van ser i en quina direcció? Aquí ha entrat en joc l'argumentari, el color i la tendència de cada partit polític. Alguns d'ells, com ara Ciutadans, el PSC i el PP, han retret al conseller d'Interior, Miquel Buch, que la policia catalana estigui actuant en funció "d'interessos polítics". Això posa en perill, han remarcat, el "prestigi" del cos policial català. La CUP, per la seva part, ha lamentat que el conseller criminalitzés els manifestants, mentre que els Comuns han afirmat que el dispositiu policial "no va estar a l'alçada". El punt de vista de JxCat i ERC ha estat molt més amable.

Ciutadans, PSC i PP, el primer xoc

Les discrepàncies entre Buch i l'oposició s'han fet evidents amb Ciutadans ja abans de la intervenció dels grups, quan el conseller ha interpel·lat el diputat Matías Alonso perquè no es mofés de la situació. En el seu torn de paraula, però, el diputat de Ciutadans ho ha negat i ha volgut recordar al conseller que "la immensa majoria dels catalans no es van manifestar l'1-O", per continuar puntualitzant que, precisament, és el Govern qui permet les situacions de violència. 

"Als CDR hi ha gent de tota mena (...) però no se'ls pot deixar en un oasi d'impunitat, que és el que sembla que es pretén fer", ha denunciat Alonso, que també ha recordat les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, que el mateix 1 d'octubre va instar al sobiranisme a "pressionar". En aquest sentit, ha assegurat que els "radicals" són en realitat "antisistema" i "extremistes violents", i ha demanat al conseller que defensi les "institucions democràtiques" com a responsable de la seguretat.

Una seguretat, ha destacat el diputat del PSC, Carles Castillo, que s'ha posat en entredit durant les últimes setmanes. "L'1-O ens preocupa perquè es va donar un risc evident" al Parlament, ha declarat. "Crec que van frenar l'actuació (policial) en funció dels seus interessos polítics, i això és greu", ha retret el socialista a Buch. Així mateix, ha sentenciat que els Mossos "no van actuar correctament" i ha assegurat que "això és una utilització política del cos". 

En la seva intervenció, el PP ha tibat d'humor. "Vostè ha patit una metamorfosi al llarg del darrer mes", ha recriminat el diputat del PP Alejandro Fernández al conseller, a qui també ha titllat d'ostentar una "actitud preadolescent". I això, li ha recordat, "té un preu", que és que "s'està destruint el prestigi dels Mossos d'Esquadra". Durant aquest mandat, ha dit, la policia catalana "ha estat agredida, humiliada, deslegitimada i criminalitzada".

Un operatiu "insuficient" i "repressiva"

El diputat de Catalunya en Comú Joan Josep Nuet ha demanat al conseller "rigor extrem" i "diàleg polític" perquè tothom sàpiga què es pot fer i què no, i per tal que els Mossos, que "ja han patit prou atacs" puguin complir amb les seves funcions. El nombre d'agents actual, però, ha coincidit que és "insuficient", i per això la policia catalana haurà de mesurar millor les seves actuacions perquè "les provocacions seguiran" i alguns "esperen que els Mossos juguin en aquestes confrontacions un paper delicat". 

"Temps difícils", ha detallat Nuet, que segons la diputada de la CUP Maria Sirvent són, més aviat, temps "repressius". Després que Buch hagi anomenat l'esquerra independentista quan ha fet referència a la "minoria violenta", la cupaire l'ha alertat: "És molt perillós utilitzar aquesta estratègia i vostè la coneix perfectament; és la mateixa que fa servir l'aparell repressiu de l'estat espanyol, la mateixa per la qual els Jordis porten un any a la presó". 

Durant el que ha estat una intervenció dirigida i contundent, Sirvent ha repassat diverses il·legalitats judicialitzades de mala praxis del cos, i ha retret a Buch que no impedís la concentració del sindicat de policies Jusapol que, per davant de tot, tenia l'objectiu "d'homenatjar la violència acarnissada contra la població" el passat 1 d'octubre del 2017. Davant de la situació, ha avisat a Buch que la CUP no permetrà "aquest to paternalista i condescendent" i li ha exigit "que no infantilitzi cap projecte polític".