L'independentisme s'allunya dels pressupostos de Sánchez: «És impossible negociar-los»

Torra equipara el líder del PSOE amb Mariano Rajoy i li retreu la manca de gestos amb els presos i el referèndum, tal com insisteixen aquests dies els grups parlamentaris del PDECat i ERC a Madrid

Pedro Sánchez, en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez, en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats | Congrés dels Diputats
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:26h
Pedro Sánchez té, per ara, molt complicat aprovar els pressupostos generals de l'Estat. Es tracta d'un projecte de llei especialment rellevant per al president espanyol, perquè en cas de no validar-los al Congrés es veuria davant d'una cruïlla: seguir a la Moncloa amb una pròrroga dels comptes de Mariano Rajoy -tan criticats pel PSOE en temps d'oposició- o bé donar per acabada la legislatura i convocar eleccions anticipades. Les perspectives electorals dels socialistes són bones, tal com han acreditat les últimes onades del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), però Sánchez aspira a governar fins al 2020. Per aconseguir-ho, això sí, necessita el suport dels independentistes.

I no és una situació gens senzilla. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat aquest dimecres des de Suïssa -on s'ha reunit amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira- que és "impossible" negociar els comptes. Si això és així, ha ressaltat Torra, és perquè no hi ha cap gest envers els presos i els exiliats, ni tampoc cap moviment per abordar un referèndum d'autodeterminació. En cas que no es produeixi cap de les dues condicions, validar els comptes del PSOE "seria com aprovar els de Mariano Rajoy", segons ha recalcat el president de la Generalitat. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ja va assenyalar ahir que en els contactes sovintejats que manté amb la Moncloa ha demanat moviments clars per a la negociació.


"Sánchez no ha fet res per solucionar temes essencials", ha apuntat Torra, que ha volgut posar de manifest que ahir es va reunir amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en el primer aniversari del seu empresonament com a mostra d'excepcionalitat. Dilluns vinent se citarà amb Carles Puigdemont a Waterloo, i la qüestió dels pressupostos es trobarà damunt la taula. Puigdemont ha estat molt crític amb la manera com Sánchez està gestionant la crisi catalana, però al mateix temps també és partidari de trobar "espais de diàleg" amb el govern espanyol. Jordi Turull, exconseller de la Presidència empresonat a Lledoners, és un dels més ferms partidaris de mantenir el "no és no" cap al líder del PSOE fins que no hi hagi moviments, posició compartida per Míriam Nogueras, vicepresidenta del PDECat i nova dona forta dels nacionalistes a Madrid.

Carles Campuzano, portaveu del PDECat, assegura que no hi ha "motius polítics" per fer costat als pressupostos del PSOE, ja avalats per Podem

Carles Campuzano, que manté el càrrec com a portaveu de l'antiga Convergència al Congrés dels Diputats, ha indicat des de la cambra baixa que no hi ha "motius polítics" per fer costat als comptes. "Ens agradaria que el debat de pressupostos es produís en una situació diferent de la que estem avui", ha insistit Campuzano, que es reunirà amb Pablo Iglesias per abordar el suport als comptes, que tenen l'aval de Podem. Iglesias es convertirà en un actor clau en els propers dies, perquè divendres es reunirà amb Oriol Junqueras, líder d'ERC empresonat a Lledoners. El component social dels pressupostos serà l'argument principal que esgrimirà el cap de files de Podem amb Junqueras.

Sense canvis a la Fiscalia, "no" als comptes

Iglesias defensa que els presos polítics "haurien d'estar fora," però reconeix que la reunió ha de servir per aplanar el camí dels pressupostos pactats entre la formació lila i l'executiu de Sánchez. "Estic convençut que una força d'esquerres no impedirà que els catalans puguin guanyar 900 euros de salari mínim, que es destinin més recursos a la dependència o que es protegeixi els inquilins", ha manifestat. El problema rau en l'existència de presos polítics i d'exiliats, a banda del fet que la Fiscalia General de l'Estat manté les acusacions de rebel·lió contra la cúpula del procés.

El PP i Ciutadans pressionen Sánchez perquè no faci concessions a l'independentisme, el qual aspira a retirar les acusacions de rebel·lió

De fet, el portaveu d'ERc a Madrid, Joan Tardà, ha assegurat que el seu partit no seurà a negociar els pressupostos de l'Estat si el govern de Sánchez no insta la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, a retirar les acusacions contra els líders independentistes per l'1-O. "Si ho fan entrarem a la negociació, si no, no", ha assegurat en una entrevista a RNE. En aquest context, ha defensat que l'estatut del ministeri fiscal ho permet i que no és una vulneració de la separació de poders. El PSOE, però, no ho entén així, i a banda té una pressió permanent del PP i de Ciutadans per evitar contactes amb Catalunya. De moment, Sánchez veu com els pressupostos se li compliquen molt.