JxCat i ERC acusen Sánchez d'actuar com Rajoy per recórrer al TC la reprovació del rei

La CUP proposa que el Parlament afronti un debat sobre la monarquia si el tribunal tomba la votació mentre que els comuns sostenen que no s'ha de respondre

Els portaveus de JxCat i d'ERC, en les votacions al debat de política general al Parlament
Els portaveus de JxCat i d'ERC, en les votacions al debat de política general al Parlament | Adrià Costa
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:47h
Els partits independentistes acusen el president espanyol, Pedro Sánchez, d'actuar com Mariano Rajoy si culmina la intenció anunciada de presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la reprovació del rei aprovada pel Parlament de Catalunya. La Moncloa ha assegurat que té previst emprendre les mesures legals aquest divendres mentre que Junts per Catalunya (JxCat) i ERC li demanen que respecti la sobirania de la cambra catalana, on, recorden, "s'hi ha de poder parlar de tot". També els comuns demanen a Sánchez que no alimenti la "judicialització" de la política.

"Senyor Sánchez, recapaciti, no faci més de Rajoy", ha demanat el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, que ha argumentat que el Tribunal Constitucional hauria d'actuar tenint en compte que la llibertat d'expressió "no atempta contra ningú". De fet, el dirigent ha assegurat que suspendre la proposta de resolució impulsada pels comuns i avalada pels independentistes seria "portar la societat espanyola cap a un franquisme encobert". Pujol ha advertit Sánchez que actuant "per agradar" els extrems, fa "més grossos" aquests extrems, en referència a l'extrema dreta. 

"El govern de Pedro Sánchez cada vegada s'assembla més al de Rajoy", ha assegurat la portaveu del grup republicà, Anna Caula, que ha recordat que el rei Felip VI "va avalar" la violència policial i va decidir, amb el seu discurs del 3-O, que "ja no volia representar el poble de Catalunya". Caula ha demanat "valentia i fermesa" al govern del PSOE per posar-se "al costat de la democràcia" i no al de la repressió.

Tornar a debatre sobre la monarquia com a resposta

La CUP ha posat sobre la taula una proposta de resposta si la proposta del Parlament acaba suspesa: debatre amb profunditat al Parlament sobre el paper de la monarquia. Es tracta, ha dit el diputat Vidal Aragonès, d'exercir la "desobediència democràtica": "Davant la limitació dels drets fonamentals, exercici dels drets fonamentals". JxCat ha acollit la proposta i, a l'espera que es doni aquest escenari i sigui debatut dins del grup parlamentari, Pujol ja ha avançat que és partidari de discutir "tot allò que calgui al voltant de la monarquia" i que es respongui amb una "expressió més contundent i clara".

Tot i ser els precursors de la proposta, els comuns han defensat que no s'ha de donar cap resposta. "No cal tornar a presentar-ho", ha dit la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach. Amb tot, ha considerat un "error" que Sánchez vulgui portar la resolució sobre el rei al TC. Sota el seu criteri es tracta d'una "sobreactuació" del govern espanyol el dia abans d'afrontar una desfilada militar pel 12-O on ja esperava xiulets de la dreta. "El que ha de fer Sánchez és una proposta política a Catalunya, si és que la té", ha sentenciat.

Un sector dels comuns aplegats en el corrent Comuns Federalistes va criticar la iniciativa del grup dels comuns al Parlament tot titllant el partit de "CUP desnatada". Albiach ha respost que tot el partit "és republicà" i que les crítiques es van donar per una "qüestió de tempos" perquè la votació sobre el rei va coincidir el mateix dia en què Pedro Sánchez segellava el pacte de pressupostos amb Pablo Iglesias.

La decisió de la CUP sobre si continuar o no al Parlament

L'independentisme tindrà la vista fixada el pròxim cap de setmana en si la CUP decideix marxar del Parlament i deixar els seus quatre escons buits. El diputat Vidal Aragonès ha explicat que la formació no afronta un "debat de caràcter binari" entre anar a eleccions o marxar del Parlament, sinó un debat estratègic a mig i llarg termini per no quedar-se només en l'àmbit institucional i seguir creixent en el terreny de la unitat popular. "Hi ha moviments que venen determinats per JxCat i ERC, que hem vist que fan un pas enrere. Aquesta legislatura s'ha de considerar morta o fallida", ha sentenciat.