«Catalunya continua sent Espanya»: el missatge de l'unionisme 365 dies després de la reclusió dels Jordis

Societat Civil Catalana celebra un acte amb Enric Millo, Joaquim Coll, Rafael Arenas i José Rusiñol, que proclamen que "el cop va fracassar"

Un moment de l'acte de SCC al Col·legi de Periodistes.
Un moment de l'acte de SCC al Col·legi de Periodistes. | @societatcc
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:04h
Moments de paradoxes. El centre de Barcelona s'ha omplert avui amb una concentració en record als presos polítics, quan es compleix el primer any de l'empresonament dels Jordis. En un pla molt diferent, poc abans, Pablo Iglesias ha anunciat que visitaria Oriol Junqueras a Lledoners per demanar que ERC doni suport als pressupostos generals de l'Estat. Alhora, Societat Civil Catalana (SCC) ha celebrat la seva particular "festa d'aniversari" de l'empresonament dels Jordis. Ha estat al Col·legi de Periodistes amb un debat sobre "La resposta al procés des del constitucionalisme" amb la participació d'Enric Millo, Joaquim Coll, Rafael Arenas i el president de SCC, José Rusiñol.

No hi ha hagut pastís, però els participants s'han regalat frases triomfalistes. El primer ha estat en forma de sentència, pronunciada pel conductor del debat, Joaquim Coll: "El procés s'ha acabat". Coll ha reblat el discurs unionista dur sobre els esdeveniments de setembre i octubre del 2017, que ha tornat a definir de "cop parlamentari o cop d'estat".

"Uns van fracassar i altres no"

L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha manifestat que a l'octubre "uns van fracassar i altres no". "L'Estat va fer fracassar el procés", ha assegurat l'exdelegat, malgrat que ha recordat que continuen havent molts catalans que no han abandonat la pretensió de trencar Espanya. El dirigent del PP s'ha preguntat "si el constitucionalisme serà capaç de donar una resposta al que ve a partir d'ara" perquè "això no s'ha acabat". Millo ha demanat que l'unionisme ha de saber generar "il·lusió", també entre alguns que han optat per l'independentisme, i estar unit. Ha conclòs de manera solemne afirmant que "Catalunya continua sent Espanya".  

Rafael Arenas, professor de dret internacional i expresident de SCC, ha criticat que el 155 es va aplicar tard, ja que el sobiranisme ja n'havia fet de grosses, com la consulta del 9-N o la declaració de sobirania del Parlament de gener del 2013. Arenas ha acusat de "cometre delictes" les persones que es van aplegar per resistir la policia als col·legis electorals l'1-O. Arenas i Millo han contraposat les seves visions, amb el primer mostrant-se crític amb la política de Rajoy. Arenas ha negat que l'estat de dret s'hagi restablert plenament a Catalunya: "Això no és cert", ja que se segueixen incomplint les lleis, ha assegurat.

El debat ha conclòs amb unes paraules del president de SCC, José Rusiñol, qui ha recordat les angoixes que va passar l'1-O i ha proclamat que "es va parar el cop". Però ha advertit que aquesta història no s'ha acabat perquè l'independentisme està actuant ara d'una manera "molt més subtil".

"A Millo no ens el creiem de res"

Entre el públic, una senyora gran fa, en veu baixa, comentaris  que no tenien pèrdua a les intervencions dels ponents. Unionista convençuda, escoltava amb escepticisme Millo quan aquest justificava l'actitud del govern Rajoy. Quan l'exdelegat es preguntava si s'hagués hagut d'aplicar el 155 molt abans, la dona ha murmurat: "El 3 d'octubre". Millo s'ha preguntat: "S'hgués hagut d'adoptar el 155 després del 9-N?", la senyora ha assentit: "Això, això". Quan Coll ha lloat el discurs del rei, definint-lo de "magnífic", la dona ha exclamat: "L'únic".

L'acte ha servit també per tornar a mostrar que en el si de l'unionisme la política de Mariano Rajoy és vista com a tova i dubitativa. Una altra dona s'adreça a qui escriu: "Ets periodista? Doncs escriu que a Millo no ens el creiem de res". La senyora, que es confessa seguidora de Societat Civil Catalana, explica que "l'actuació de Rajoy va ser un desastre" i que "el 155 s'havia d'haver imposat abans". Segons ella, "Millo és un polític i defensa els seus, i potser hi ha coses que no es poden dir".