Pas endavant en el vot electrònic per als catalans residents a l'estranger

El nou mecanisme es podrà aplicar a les eleccions al Parlament i a altres processos i instruments de consulta popular sota l'àmbit competencial de la Generalitat

Elsa Artadi i Ernest Maragall, en una reunió del Govern
Elsa Artadi i Ernest Maragall, en una reunió del Govern | ACN
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:27h
El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha presentat públicament aquest dimarts el projecte de llei del procediment de votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l'estranger. Segons la documentació facilitada als periodistes, aquesta norma té l'objectiu de "garantir l'efectivitat de l'exercici del dret de vot d'un col·lectiu que troba especials dificultats per votar de forma presencial". Així ha quedat acreditat en anteriors convocatòries autonòmiques.

El sistema de sufragi electrònic, "molt similar" al tradicional però que incorpora els "avantatges" de les tecnologies de la informació i la comunicació, s'aplicarà a les eleccions al Parlament i a altres processos electorals i instruments de consulta popular sota l'àmbit competencial de la Generalitat. El procediment inclòs dins del projecte de llei es dirigeix als ciutadans inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), gestionat per l'Oficina del Cens Electoral (OCE). Amb l'objectiu d'habilitar la plataforma de votació electrònica per internet, l'OCE "posarà a disposició de l'òrgan competent en matèria electoral" les dades relatoves als electors catalans residents a l'estranger.

Per verificar si un elector té dret a vot i evitar que persones que no es troben inscrites al CERA puguin participar a través de la plataforma electrònica, l'elector rebrà les credencials necessàries al seu correu i al dispositiu mòbil. Un cop hagi accedit a la plataforma, podrà votar la candidatura escollida, o bé en blanc. En el moment d'exercir el vot, haurà d'adjuntar el fitxer de la imatge d'un document d'identificació. El vot emès es dipositarà en una urna electrònica i la seva integritat es garantirà amb un segell també electrònic. Totes les fases del procés de votació per mitjans electrònics seran xifrades. El vot emès es transmetrà i emmagantzemarà de forma xifrada fins al dia de l'escrutini.

"Reprenem el camí interromput per la força de l'Estat. Recuperem la intenció de servir el dret a vot dels catalans residents a l'exterior", ha apuntat Maragall, que ha indicat que en l'anterior legislatura aquest projecte ja estava en marxa. "Volem millorar les taxes de participació efectives", ha destacat el conseller d'Acció Exterior. Ara, el vot a l'estranger es pot exercir en oficines estatals a l'estranger o bé a través de correu postal. "Es produeixen anècdotes poc afortunades, per aquesta via", ha indicat.