El Govern, contra el recurs de l'Estat al TC: «Felip VI no representa la voluntat popular»

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, assegura que el Parlament sí que representa la majoria de la ciutadania catalana

Quim Torra i Pere Aragonès, durant la reunió del Govern del 16 d'octubre del 2018
Quim Torra i Pere Aragonès, durant la reunió del Govern del 16 d'octubre del 2018 | ACN
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:35h
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha reaccionat contra el recurs que presentarà aquest divendres el govern espanyol davant l'aprovació d'una resolució al Parlament contra la monarquia. Segons Artadi, la cambra catalana representa "la majoria de la voluntat popular, i el rei no ho fa". Ha ironitzat amb el fet que aquest recurs al Tribunal Constitucional (TC) té a veure amb la "mania" que té l'Estat per "eixamplar la base" independentista a través de la defensa d'institucions com la monarquia.

"El Parlament representa la majoria de la voluntat popular, i per això es va aprovar per majoria [la proposta]", ha apuntat. "No fan cap favor a la imatge del rei. La cambra l'escull la gent, expressa la voluntat popular, i el rei no. Hi ha d'haver mecanismes pels quals la societat expressi la seva opinió sobre la casa reial. A casa nostra la valoració de la monarquia està sota mínims, i no crec que el govern espanyol hi estigui ajudant. Tampoc la intervenció del monarca en el canvi de seus d'empreses", ha indicat Artadi.

L'Estat prepara una "resposta política"

En unes declaracions fetes al Congrés dels Diputats, Calvo ha afirmat que "un parlament autonòmic no pot decidir la forma d'estat que tingui un país". Segons la número dos de Pedro Sánchez, "aquesta resolució no té cap base jurídica", però l'executiu espanyol sí que li ha de donar, ha dit, una resposta política. "Anirem al TC com hi vam anar fa un parell de mesos quan es va intentar recompondre les lleis que trencaven la Constitució, l'Estatut i la unitat territorial d'Espanya, ha assegurat Calvo.

La moció va ser aprovada a proposta dels comuns i amb el suport de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat la mesura aquest dimarts després que dijous passat la Moncloa anunciés en un comunicat que emprendria mesures legals.