El Parlament sí que comptarà els vots dels processats de JxCat a les comissions

El PSC assenyala que és incoherent que al ple hi hagi quatre vots menys i que, en canvi, sí que es tinguin en compte en altres espais i Cs anuncia que no aplicarà el criteri

El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident Josep Costa, a la reunió de la mesa
El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident Josep Costa, a la reunió de la mesa | ACN
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:59h
La pèrdua de la majoria independentista al ple del Parlament ha obert el debat sobre què passa a partir d'ara amb les votacions en comissió en cas, especialment, que es produeixi un empat. La mesa s'ha reunit aquest dimarts amb aquesta qüestió candent sobre la taula i amb diferències de criteris sobre si s'ha d'aplicar en base a 135 diputats o quatre menys, tenint en compte que els vots delegats dels processats de Junts per Catalunya (JxCat) no han estat acceptats mentre no se substitueixin els diputats. Finalment, la majoria sobiranista de la mesa ha decidit que sí que es comptabilitzin en cas que es produeixin empats de votacions a les comissions.

Els grups independentistes sostenen que, en cas d'empat en una comissió, s'ha d'aplicar el vot ponderat en base als resultats electorals del 21-D perquè no fer-ho implicaria no acceptar que a la cambra catalana hi ha 135 diputats. Des de l'oposició, però, grups com el PSC sostenen que si en el ple es compta amb 4 vots menys -els de Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez- això també s'ha de reflectir a l'hora d'aplicar el vot ponderat a les comissions. "Si al ple del Parlament s'han perdut quatre vots, això ha de tenir una translació a les comissions", ha explicat la portaveu del PSC, Eva Granados.

Els socialistes demanaran una reconsideració

La dirigent socialista ha posat com a exemple de la incongruència que estan advertint que, en aquests moments, una moció que JxCat i ERC perdin al ple del Parlament sí poden guanyar-la en comissió. És per això que els socialistes presentaran una reconsideració a la mesa i demanen que els lletrats facin un informe sobre la nova situació generada. La petició d'aquest informe ha estat rebutjada en la votació de la mesa.

Fins ara, el criteri dels lletrats ha estat que en comissió s'apliqui la proporcionalitat obtinguda per cada grup a les urnes. De fet, fonts parlamentàries expliquen que històricament s'ha fet sempre així en l'impàs que es produeix quan, per exemple, un diputat renuncia a l'escó i encara no ha estat rellevat. Els socialistes argumenten, però, que la situació arran de la pèrdua de la majoria independentista és nova i que, per tant, s'ha de demanar un nou informe.

Ciutadans no aplicarà el criteri de la mesa

En tot cas, els presidents de comissió del PSC, ha explicat Granados, aplicaran el criteri aprovat per la mesa, tot i que elevaran la seva queixa en els casos en què, davant d'un empat, siguin tinguts en compte els 4 vots de JxCat perquè tenen dubtes sobre la seguretat jurídica del criteri aplicat. Ciutadans, per la seva banda, ha anunciat que els sis presidents de comissió que té el seu grup no aplicaran el criteri de la mesa per donar compliment a la resolució judicial del Suprem. El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha explicat que traslladaran el desacord a la mesa perquè prengui la decisió final. "El caos segueix en el Parlament", ha sentenciat.