Torra reivindica Companys i insta l'independentisme a lluitar «fins a les últimes conseqüències»

El president de la Generalitat avisa l'estat espanyol que encara té pendent "eliminar tots els reductes" del franquisme

Quim Torra, Roger Torrent i Ada Colau, durant l'ofrena davant el monument a Lluís Companys
Quim Torra, Roger Torrent i Ada Colau, durant l'ofrena davant el monument a Lluís Companys | ACN
15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:33h
"Pau, justícia i amor". Són els tres valors de Lluís Companys que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat el dia en què fa 78 anys que va ser afusellat pel franquisme. Prenent com a exemple la lluita de Companys, Torra ha assegurat que "val la pena lluitar fins a les últimes conseqüències" per la llibertat de Catalunya i s'ha compromès a fer-ho des del Govern que encapçala. 

El president de la Generalitat també ha volgut recordar a l'Estat que encara "no ha fet els deures" en matèria de memòria històrica mentre la Generalitat entregarà el certificat de l'anul·lació de la sentència contra Companys a la seva família, així com a la resta de víctimes que van ser sotmeses a judicis sumaríssims durant el franquisme. "No és suficient amb treure el dictador del Valle de los Caídos", ha insistit Torra, que ha recordat que Espanya té encara pendent "eliminar tots els reductes" del franquisme.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, també ha reivindicat el compromís de l'executiu català amb la justícia social, la República i el país. "Aquests valors ens guien en la nostra acció política i els reivindiquem més que mai", ha assegurat. El dirigent republicà ha assegurat que el trident llibertat, igualtat i fraternitat, que també va abanderar Companys, van "donar sentit" a l'1-O i marcaran la pauta de l'acció del Govern.

Un esforç pels pressupostos

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana un "esforç" als partits catalans que han fet possible fer fora el PP de la Moncloa per poder aprovar els pressupostos de l'Estat, de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat.

"Al mateix temps que demano que se segueixi avançant en el camí de la desjudicialització, també demano que es facin esforços per pressupostos per enfortir els serveis públics i per enfortir una Generalitat afeblida que necessita ser enfortida per negociar millor el conflicte obert entre Catalunya i l'Estat", ha defensat. A més, la líder dels comuns ha exigit que es faci justícia amb totes les víctimes del franquisme i ha demanat la llibertat dels líders independentistes que es troben en presó preventiva.