Sánchez anuncia accions legals per la votació del Parlament contra el rei

El govern de Pedro Sánchez considera "inadmissible" que s'hagi aprovat "l'abolició" de la monarquia

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Flickr PSOE
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 22:22h
El govern espanyol emprendrà "totes les mesures legals al seu abast" contra el Parlament per haver aprovat aquest dijous l'abolició de la monarquia i reprovat el paper que ha tingut el rei amb Catalunya des de l'1 d'octubre. Així ho ha anunciat la Moncloa a través d'un comunicat que el propi Pedro Sánchez ha fet seu i en el qual titlla d'"inadmissible" la proposta de resolució que la cambra catalana ha aprovat impulsada pels comuns i avalada també pels independentistes.
 
"El posicionament constitucional del cap de l'Estat hauria de quedar sempre al marge de la seva utilització en el debat partidista", diu la missiva enviada pel govern espanyol, que previsiblement recorrerà al Tribunal Constitucional. La comunicació feta pública atribueix la votació del Parlament a la "deriva dels grups independentistes" -tot i que la CUP s'hi ha abstingut- i considera "inexplicable" que hagi comptat amb el suport de Catalunya en Comú Podem. I és que la votació de la cambra catalana ha coincidit amb l'acord de pressupostos segellat per Sánchez amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, aquest mateix dijous.

"L'extravagància jurídica d'aquest intent de condemna i rebuig del rei Felip VI, que està mancat de tot fonament legal i constitucional, no resta gravetat a l'actuació protagonitzada aquesta tarda pels citats grups", insisteix el comunicat de la Moncloa.

La primera institució en aprovar l'abolició de la monarquia

És la primera vegada que una institució de l'Estat aprova l'abolició de la monarquia, tot i que l'Ajuntament de Girona ja va declarar non grata la persona de Felip VI. "Catalunya no rendeix homenatge a la monarquia. Ni ha estat ni serà mai el nostre rei perquè defensem i defensarem els valors republicans", ha afirmat la portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, sobre la votació d'aquesta tarda. En declaracions a NacióDigital, Alamany assegura que l'únic que s'ha fet ha estat portar un "sentir del 82%" de la societat catalana a les institucions. "En un canvi d'època, tot allò que té a veure amb el règim del 78 ha de ser qüestionat de manera legítima", ha assegurat. I ha afegit que Sánchez ha d'entendre que el sentiment republicà a Catalunya "no desapareixerà per molt que impugni una votació. Alamany espera que, després del Parlament, "altres cambres puguin fer" el mateix.



El text aprovat pel Parlament -per 69 vots a favor de JxCat, ERC i comuna, 57 en contra de Cs, PSC i PP i l'abstenció de la CUP- demana la supressió de la institució encapçalada pel rei Felip VI en considerar-la "caduca i antidemocràtica". També "rebutja i condemna" el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català, així com "la seva justificació de la violència" per part dels cossos policials durant el referèndum de l'1-O. Al mateix temps, demana la reprovació dels "actes repressius contra la ciutadania" i de les amenaces amb l'aplicació del 155 i la il·legalització de partits.