ERC avisa Sánchez: «O es mou per l'autodeterminació i els presos, o no negociarem pressupostos»

Els republicans asseguren que no facilitaran l'aprovació dels comptes "ni per activa ni per passiva" si el govern espanyol no fa cap moviment "clar"

El president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià
El president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià | Sara González
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:19h
ERC ha llançat un missatge contundent al president espanyol, Pedro Sánchez, sobre els pressupostos generals de l'Estat: "O fa un moviment clar respecte l'autodeterminació i els presos, o ERC no té res a negociar". El president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que si el govern del PSOE no es mou, els seus diputats al Congrés no facilitaran "ni per activa ni per passiva" que els comptes prosperin. És a dir, que ni votaran a favor ni s'abstindran.

"La paciència se'ns ha acabat. Les paraules han millorat però els fets segueixen sent els mateixos", ha dit Sabrià, que ha assenyalat alguns dels moviments que podrien ser un desllorigador: l'alliberament dels dirigents independentistes processats per rebel·lió i el contingut dels escrits d'acusació que la Fiscalia i l'advocacia de l'Estat han de presentar properament.

Posicionament que dista d'una part del PDECat

Esquerra fa aquestes declaracions després que Sánchez hagi presentat l'acord pressupostari tancat amb Podem. El posicionament dels republicans dista del manifestat pel PDECat, on hi ha discrepàncies internes. Ferran Bel, portaveu en matèria econòmica de la formació al Congrés, veu marge per dialogar encara que no s'alliberin els presos i Sánchez no proposi un referèndum mentre Míriam Nogueras, vicepresidenta del partit, assegura que el PSOE rebrà un no als comptes.

Sabrià ha insistit que per al seu partit és una "prioritat" que els pressupostos millorin la vida de la ciutadania i no nega els avantatges d'algunes de les mesures presentades per Sánchez, però insisteix que el seu grup no pot entrar en la negociació si no es resolen les dues qüestions que posen sobre la taula.