Tibantor al grup del PDECat al Congrés per la negociació dels pressupostos

Ferran Bel veu marge per dialogar encara que no s'alliberin els presos i Sánchez no proposi un referèndum mentre Míriam Nogueras assegura que el PSOE rebrà un no als comptes

Ferran Bel, diputat del PDECat al Congrés, en la roda de premsa d'aquest dijous
Ferran Bel, diputat del PDECat al Congrés, en la roda de premsa d'aquest dijous | ACN
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:30h
Les diferències al grup del PDECat al Congrés són notòries. I l'acord per als pressupostos entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias -així com la pressió posterior del govern espanyol per incorporar-hi ERC i el PDECat- ha fet evident que les posicions dels diputats difereixen. Veus del partit entenen que hi ha marge per al diàleg mentre que d'altres pensen que, sense gestos en relació a la situació dels presos i una oferta clara sobre el dret a l'autodeterminació, no hi ha cap possibilitat de negociació. Ferran Bel, portaveu en matèria econòmica de la formació al Congrés, i Míriam Nogueras, vicepresidenta del partit, han verbalitzat avui les discrepàncies. 

Bel ha apuntat, en roda de premsa a la seu del PDECat, que es pot dialogar amb el grup socialista encara que el govern de Sánchez no canviï la seva posició respecte el referèndum o els dirigents empresonats. "Parlar sempre es pot parlar. I un exemple que es pot parlar és que el vicepresident Aragonès està tenint contactes [amb el govern espanyol]. Per tant, dir que no podem ni asseure'ns si no s'allibera els presos polítics, nosaltres no estem en aquesta conjuntura", ha expressat el diputat, de forma clara, per detallar les opcions obertes. En la seva exposició, Bel es referia als contactes discrets del vicepresident de la Generalitat amb representants de l'executiu de Sánchez. Carmen Calvo ha estat a Barcelona en les últimes hores i va coincidir amb Aragonès a l'acte de Pimec al MNAC.

Ara bé, Bel veu "pràcticament impossible" que el PDECat doni suport als comptes de l'Estat si Sánchez no concreta cap mesura política per a Catalunya. Nogueras és molt més contundent. Després de les paraules del diputat, ha publicat un tuit en el qual afirmava, de forma, contundent, que el PSOE rebrà el vot negatiu de la seva formació. "Repetim per enèsima vegada: si no hi ha gestos i moviments vers els presos polítics i exiliats, i no hi ha proposta política d’autodeterminació, el PSOE tindrà un no nostre als pressupostos. Ho sap el PSOE i ho sap Podem", ha expressat Nogueras, veu pròxima a Carles Puigdemont.
 
Mentre al PDECat emergeixen les tibantors, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comparegut per reclamar tant a la formació neoconvergent com a ERC que no impedeixin l'acord pressupostari a l'Estat. Colau ha recalcat que l'acord entre Sánchez i Iglesias presenta "millores" per a Catalunya i els ajuntaments, i considera que és necessari per a les institucions catalanes.