El govern admet que la vicepresidenta Calvo tractarà amb el Vaticà sobre l'exhumació de Franco

L'executiu socialista vol impedir que les restes del dictador siguin enterrades a l'Almudena

La catedral de l'Almudena de Madrid.
La catedral de l'Almudena de Madrid. | Europa Press
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:39h
La ministra portaveu del govern, Isabel Celaá, ha admès implícitament que la vicepresidenta Carmen Calvo tractarà properament amb el Vaticà sobre l'exhumació de les restes del general Franco. Celaá, a una pregunta en la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha assegurat que "hi ha molts temes a tractar pel que fa a les relacions entre l'Estat i l'Església", encara que no ha volgut especificar més.

El govern espanyol no vol Franco a la catedral de l'Almudena, al cor de Madrid i a tocar del Palau Reial. Calvo viatjarà a Roma a finals d'aquest mes per entrevistar-se amb el cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat vaticà. La reunió inclourà altres temes pendents, pe`ro una serà el futur de les retes del dictador. La voluntat de la família Franco de traslladar-les, en cas d'exhumació, a la catedral madrilenya posa el govern en una situació compromesa. 

La família Franco disposa d'una cripta en propietat a l'Almudena, on reposa Carmen Franco, la filla del dictador. Això dona molts drets a la família i fa difícil per l'Església oposar-s'hi. A la Moncloa confiaven que la destinació del cos del dictador fos el més discret cementiri del Pardo, on és enterrada la dona de Franco. A l'exhumació del Valle de los Caídos l'Església espanyola i l'arquebisbat de Madrid no hi ha posat obstacles, tot i les crítiques de sectors eclesiàstics ultraconservadors. Però dir "no" a enterrar Franco a l'Almudena és més complicat.

D'aquesta manera, el dictador reposaria a pocs metres de la plaça d'Oriente, escenari de tantes celebracions multitudinàries en favor seu. Per conjurar aquesta possibilitat, Pedro Sánchez envia Carmen Calvo a Roma per estudiar si existeix alguna via d'acord possible.