El govern espanyol posa pressió a ERC i PDECat perquè aprovin els pressupostos

Isabel Celaá assegura que els comptes pactats amb Podem seran "beneficiosos per a Catalunya" i demana a les forces sobiranistes que "desbloquegin les institucions"

Acord entre Sánchez i Iglesias per als pressupostos del 2019
Acord entre Sánchez i Iglesias per als pressupostos del 2019 | PSOE
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:35h
El govern espanyol ha posat avui molta pressió a les forces sobiranistes al Congrés, ERC i PDECat, de cara a aprovar els pressupostos generals de l'Estat, després de l'acord subscrit entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. La ministra portaveu, Isabel Celaá, acompanyada de la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, ha subratllat el component social dels comptes públics per al 2019. Però calen més suports per aprovar-los al Congrés. "Aquest és només el començament del treball", ha afirmat Celaá.

La ministra ha demanat als dirigents sobiranistes que "explorin" una sortida al conflicte. "És hora que desbloquegin les institucions catalanes", ha afirmat, després de criticar els esdeveniments al Parlament que van evidenciar les divisions en el si de la majoria independentista. Els pressupostos seran "molt beneficiosos" per a Catalunya, ha asseverat la ministra portaveu.  

La ministra Montero ha defensat els comptes assenyalant que volen "revertir" les retallades socials, recuperar "el valor de la igualtat com a element transformador" i afecten la vida dels ciutadans com en el preu del lloguer o de la llum. "Governar amb i per a la gent", ha dit la titular d'Hisenda. Ha destacat la revalorització les pensions segons l'IPC real i un increment del 40% a la dependència, destinat a les autonomies. Montero ha subratllat que els pressupostos suposen el major increment del salari mínim en tota la història.

Sobre el suport independentista: "Som optimistes"

La ministra Montero ha criticat que tant el PP com Ciutadans s'han autoexclòs del pacte pels pressupostos. S'ha mostrat confiada, en canvi, en un suport als comptes per part dels partits independentistes: "Som optimistes", i ha assegurat que Pedro Sánchez s'implicarà en la tasca d'ampliar els suports al Congrés. Si els comptes surten endavant, ha dit, suposarà uns grans avantatges econòmics per Catalunya.  

Preguntada per les converses entre les dues vicepresidents, la del govern espanyol, Carmen Calvo, i Elsa Artadi, de la Generalitat, Isabel Celaá ha respost que no en tenia detalls, però que sí que s'havien produït contactes.   

Montero ha afirmat que no es pot aconseguir en un únic exercici pressupostari tot el que s'ha "destruït" en set anys de govern del PP. Ha citat les diverses mesures que conté l'acord amb Podem. Suposaran un major esforç en la franja de pensionistes més vulnerables, amb el 3% d'augment de les pensions mínimes i no contributives. Ha assenyalat que es reduiran les taxes universitàries que es van establir el 2012 per facilitar l'accés a la universitat de les rendes baixes.

Equiparació de paternitat i maternitat

Els pressupostos suposaran un avenç en l'equiparació progressiva dels permisos de paternitat i maternitat. Hi ha una bateria de mesures per combatre l'escalada de preus, amb un paquet integral que permetran un major accés a l'habitatge. S'amplia de 3 a 5 anys el temps de pròrroga del lloguer. S'incorpora a 20.000 habitatges al mercat de lloguer. Hi haurà un increment del 38% en tot el capítol d'habitatge.

La ministra d'Hisenda ha assegurat que els beneficis socials es podran assumir sense afectar a les rendes dels treballadors, els autònoms i les classes mitjanes gràcies a la millora de la situació econòmica i a les reformes de la fiscalitat, que implicaran un increment de la seva contribució en les rendes més altes. El govern no incrementarà els seus impostos a les petites i mitjanes empreses i ha esmentat la reducció de l'impost de societats.