Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
Barcelona: habitatge

​Els residents de l'edifici de fusta més alt de l'Estat s'hi traslladaran abans del Nadal

Es tracta d'un projecte cooperatiu que promou la vida comunitària i ja s'han començat els passos per replicar-lo

per Jordi Bes, Barcelona, 11 d'octubre de 2018 a les 12:10 |
L'edifici de la Borda, el de fusta més alt de l'Estat | Adrià Costa
La construcció de l'edifici de fusta més alt de l'Estat al barri de la Bordeta de Barcelona està ja a les acaballes. El projecte, que ha promogut la cooperativa la Borda, ha celebrat aquest dijous que ja ha signat el final d'obra i preveu que els inquilins hi puguin entrar a viure pel pont de desembre, abans del Nadal. El bloc està en un solar municipal dels números 83-89 del carrer Constitució, a tocar de Can Batlló, i té sis plantes i més de 25 metres d'altura. En total conté 28 pisos d'entre 45 i 75 metres quadrats.

Un dels trets distintius del projecte és que està pensat per fomentar la vida comunitària. A l'edifici hi ha un menjador, una bugaderia i un espai de convidats perquè ho utilitzin tots els veïns. Elba Mansilla, una de les sòcies que entrarà a viure a l'immoble, espera que sigui "una experiència pionera" i que serveixi per "diversificar" les fórmules existents per accedir a un habitatge. El fet que siguin residents indefinits, just el contrari d'un contracte de lloguer habitual –ara de tres anys per llei-, considera que pot ajudar a teixir xarxa veïnal.


Ho exemplifica amb el fet que té un fill de 20 mesos i hi ha una altra família amb una criatura que va a la mateixa escola bressol, i així es poden ajudar a l'hora de dur-los. Opina que, amb contractes de lloguer de tres anys, es "dificulta molt la relació de confiança" que havien promogut els veïns de tota la vida. Aquestes setmanes els futurs inquilins s'estan centrant en els acabats de l'edifici, com ara a construir noves parets per fer-se cada pis una mica més a la seva mida.

L'import total del projecte, que s'està gestant des de fa set anys, ha ascendit a uns 3 milions d'euros. A més dels habitatges i les zones comunitàries, el projecte inclou una botiga d'aliments i altres productes ecològics que s'anomenarà Economat Social. La Borda no ha pogut atendre moltes de les peticions per viure a l'edifici, i un grup de les persones interessades estan intentant replicar la iniciativa en un altre solar pròxim, relata Joan Gual, un altre soci i futur inquilí de l'edifici del carrer Constitució.


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació