Sánchez Llibre es proposa «renovar i feminitzar» Foment del Treball

El candidat a presidir la patronal catalana anuncia el seu programa i defensa l'acord entre PSOE i Podem per incrementar el salari mínim

Joan Rosell i Josep Sánchez Llibre, avui al Nova Economia Fòrum.
Joan Rosell i Josep Sánchez Llibre, avui al Nova Economia Fòrum. | ACN
11 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:12h
Josep Sánchez Llibre ha fet públic avui el seu projecte per liderar Foment del Treball, que elegirà el successor de Joaquim Gay de Montellà el proper 5 de novembre. L'ha enunciat en un acte del Nova Economia Fòrum, a l'hotel Palace. El vicepresident de Conserves Dani i exdiputat al Congrés s'ha compromès a "rejovenir l'entitat, renovar-la, feminitzar-la, modernitzar-ne les estructures i il·lusionar els sectors empresarials".
   
L'aspirant a liderar els empresaris ha propugnat fer de Foment una patronal de proximitat, actuant com a lobby més actiu a prop de les administracions, també de les europees (Parlament Europeu, Consell de les Regions, Consell Econòmic i Social).

Que tornin les empreses

Sánchez Llibre ha anunciat que Foment s'abocarà per aconseguir que les empreses que han traslladat les seus fora de Catalunya tornin. Ha assegurat que Foment serà proactiu per "generar confiança i tranquil·litat". Ha afirmat que l'organització treballarà activament per crear espais de diàleg i distensió en el món polític. Ha considerat en aquest sentit que Catalunya "està millor ara que fa un any".

Preguntat per la visita que el president de la CEOE, Joan Rosell, va fer a Oriol Junqueras a la presó de Lledoners, acompanyat del secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, s'ha limitat a dir que era una trobada personal i que li semblava "perfecte".

La idea de rejovenir i feminitzar l'entitat és cabdal, ha assegurat Sánchez Llibre, que ha anunciat que la seva candidatura inclourà empresaris i empresàries joves. Ha advocat per elaborar un pla d'igualtat en el món de l'empresa.  

Sánchez Llibre ha dibuixat un panorama econòmic en contínua transformació i ple d'incerteses: l'abast que tindrà la política comercial de l'Administració Trump, com serà la política exterior del govern xinès, els efectes que tindrà el Brexit, el futur de les pensions, els reptes que implica la davallada demogràfica, el problema de pagament del deute i tot el que implicarà la nova revolució tecnològica, que pot generar més riquesa però també menys treball. El candidat a presidir Foment ha fet una aposta per la democràcia i per una societat més cohesionada, que afronti els reptes amb esperit emprenedor.  

Ha defensat el paper de l'empresa en el progrés social: "Sense empresaris no hi haurà societat del benestar". Sánchez Llibre ha explicat que vol que Foment sigui la cara i la veu dels empresaris a Catalunya, però també vol que ho sigui a Madrid i a Brussel·les. Amb "lleialtat a la història de Foment", ha dit, però amb un nou impuls i voluntat de regeneració.

Sí a l'increment del salari mínim

Sánchez Llibre s'ha mostrat respectuós sobre l'acord al qual han arribat el PSOE i Podem per incrementar el salari mínim fins als 900 euros. El candidat ha recordat que la CEOE ja va advocar per un increment salarial: "Quan les empreses vn bé, és just que els únics que se'n beneficiïn no siguin els accionistes sinó també els treballadors".
Ha afirmat que treballarà intensament per aconseguir la unió d'acció amb totes les organitzacions empresarials.

Ha apuntat que s'entendrà amb la Pimec, que tradicionalment ha tingut desavinences amb Foment, i també s'ha mostrat confiat amb una resolució de la crisi amb la Cecot, que va ser expulsada de Foment durant la presidència de Gay de Montellà.  Ha explicat que ja ha mantingut converses amb Antoni Abad i que confia en una futura reincorporació de la patronal vallesana a les estructures de Foment.

L'acte ha omplert la sala d'actes del Palace, amb una nodrida representació de l'àmbit econòmic i social, des de la cúpula de Foment als secretaris generals d'UGT i CCOO, el president de la Pimec, Josep González, el vicepresident de la CEOE Antonio Garamendi, el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, el president de la FIATC, Joan Castells, el síndic de la Borsa, Joan Hortalà, o l'exdirector de La Vanguardia Joan Tapia.