Quim Torra, davant de Carmen Calvo: «Continuarem portant la bandera del diàleg»

La vicepresidenta espanyola es compromet amb el corredor mediterrani i diu que el seu govern "entén la diversitat", però que en democràcia "s'han de complir les normes"

10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 22:21h
El president Torra i la vicepresidenta Carmen Calvo, amb Josep González, president de la Pimec.
El president Torra i la vicepresidenta Carmen Calvo, amb Josep González, president de la Pimec. | @pimec
El president Quim Torra ha afirmat avui que els catalans "voldrien poder decidir què volen ser" i ha denunciat l'actuació de l'Estat contra l'economia catalana després de l'1-O. "No hauria estat més fàcil fer una proposta engrescadora?", s'ha preguntat. Torra ha assegurat, davant de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Carmen Calvo, que continuaran "portant la bandera del diàleg", tot subratllant el compromís europeu de Catalunya. Ho ha dit en el transcurs de la 31 edició dels Premis Pimes que atorga anualment la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, en un acte que s'ha celebrat a la seu del MNAC a Montjuïc.

Torra ha recordat les dades que mostren el potencial econòmic de Catalunya, que lidera (amb un 18%) el nombre d'empreses radicades a l'estat espanyol, les exportacions (70.000 milions d'euros l'any 2017) i un creixement de més del 3%.

Torra ha fet un elogi del president Artur Mas, que era present a l'acte i que aquest matí ha comparegut davant el Tribunal de Comptes pel 9-N, i ha lloat la seva "dignitat". Una menció que ha provocat aplaudiments.

Quim Torra ha posat en valor l'empresa catalana i el paper que han tingut les pimes per afrontar els embats de la crisi, amb una major capacitat d'adaptació i resposta ràpida als reptes que es presenten.

En la seva intervenció, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha aprofitat que un dels premis de la Pimec són per a l'empresa que té una segona oportunitat per destacar la importància de les segones oportunitats en tots els àmbits. Calvo ha dit que el seu govern "entén la diversitat" d'Espanya i que "en democràcia el més important és complir amb les normes que ens hem donat" perquè dona "seguretat jurídica". Calvo ha assegurat que compliran amb el compromís pel corredor mediterrani i les necessitats de recursos de la Generalitat.   

Josep González demana "una ràpida solució política"

En la seva intervenció, el president de la Pimec, Josep González, ha tractat del conflicte polític que viu l'Estat i ha reclamat solucions intel·ligents. Ho ha dit en el moment de referir-se a la salut del sistema democràtic, que ha considerat "millorable". Al·ludint a l'existència dels presos, però sense esmentar-los, González ha afirmat que "hi ha qüestions urgents a resoldre, que ara estan en fase judicial, i que requeririan una intel·ligent i ràpida solució política".

El líder de la Pimec ha demanat que es construeixin ponts de diàleg i que s'anul·li l'abans possible el decret que facilita el trasllat de seus empresarials. Ha agraït a la ministra d'Hisenda per haver admès, el 5 d'octubre passat, que Catalunya està infrafinançada.

Com ja ha fet altres vegades, González ha desmentit els auguris pessimistes sobre l'economia catalana i ha recordat la majoria dels índexs, que dibuixen un panorama positiu, amb un PIB per damunt dl 3% durant quinze trimestres consecutius, amb una indústria i construcció que creixen per damunt del 5%. Ha denunciat que es continua pagant l'electricitat més cara d'Europa. Ha agraït al govern espanyol haver eliminat l'impost al sol, que suposa un impuls a les energies renovables.

González ha vindicat el corredor mediterrani, i alhora s'ha queixat del fet que la Pimec no va ser informada ni convidada a l'acte empresarial, liderat per la patronal valenciana, que es va fer a Barcelona recentment.

Reconeixement al "rigor" d'Els Matins

Els guardons es lliuren a les millors iniciatives empresarials de l'any. Entre els premis més rellevants, s'ha atorgat el Premi al millor treball periodístic en temes econòmics al programa Els Matins de TV3, que condueix Lídia Heredia. El jurat considera que el programa "reflecteix l'actualitat amb rigor" i "ofereix tots els punts de vista". La Pimec destaca que Els Matins "ha donat veu a la petita i mitjana empresa i s'ha mantingut fidel a la seva tasca informativa amb continguts rigorosos i de qualitat".

S'han lliurat un seguit de premis, entre elles la medalla al reconeixement empresarial, que ha estat per a Pere Relats, president del Grup Relats, que s'ha consolidat com un potent referent internacional, amb plantes productives al Japó, Xina, Romania i Mèxic.  Relats, en el moment de recollir el guardó, ha demanat que "en l'hora greu que viu Catalunya, cal treballar per no defraudar els anhels de llibertat i justícia de tanta gent del nostre país".

A títol pòstum, s'ha atorgat el premi de reconeixement en el comerç a Enric Calvo, emprenedor de llarga trajectòria que va presidir Priorat Enoturisme. El reconeixement a la segona oportunitat empresarial ha anat a Ana Mendoza, una emprenedora que va saber reinventar la seva empresa afectada per la crisi. El Premi Pimec Jove ha estat per a l'empresa NGNY. Indústries Tapla, de productes per l'automoció consumint energia verda, ha rebut la distinció als valors d'empresa.

Clos Galena ha obtingut el premi a la qualitat lingüística. La Pime més competitiva en microempresa ha anat en aquesta edició a Sorbos, que ha creat la primera canya comestible del món La més competitiva en petita empresa ha estat per a Muria, un centre apícola. El guardó per a pime més competitiva en categoria de mitjana empresa ha estat per a Voxel Group, del sector de restauració.