Colau reclama a JxCat i ERC que acabin l'«espectacle lamentable» que bloqueja les institucions

​Insisteix a demanar als qui van fer fora el PP del govern espanyol que pactin pressupostos a la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | ACN
Redacció
10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:30h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest dimecres a JxCat i ERC acabar amb l'"espectacle lamentable que bloqueja les institucions des de fa mesos i genera cada vegada més desconfiança" de la ciutadania, després de desacords entre els dos partits del Govern, el qual coincideix amb el debat de política general del Parlament.

En declaracions als mitjans, ha expressat la seva preocupació per la situació del Parlament –en el qual l'independentisme ha perdut la majoria absoluta després de desacords entre JxCat i ERC-, i ha demanat a tots dos partits acabar amb el que veu un serial i una "fase de divisió interna que porten al bloqueig de les institucions".

Ha demanat un punt d'inflexió que garanteixi acabar amb "mesos sense pla ni estratègia i de baralles entre ells, que no tenen clar què faran en els propers mesos". Ha dit que el Govern ha d'aguantar però no perquè es dilati la sentència dels dirigents sobiranistes, i ha de deixar de costat les baralles, el simbolisme i la retòrica i prioritzar aprovar els pressupostos.

Ha criticat que el Govern no arrenca, cosa que no es pot permetre, i menys després d'un any complicat i una situació d'excepcionalitat, segons ella. Ha exigit que, "mentre els partits de Govern no s'acaben d'aclarir i no expliquen l'estratègia dels propers anys, fa falta l'esforç de tots per garantir el funcionament de les institucions".

Pressupost a tres bandes

La també dirigent dels comuns ha ressaltat que, perquè funcionin, requereixen pressupostos, que han de debatre's al Congrés, el Parlament i l'Ajuntament, i ha proposat: "Totes les forces que vam fer possible fer fora el PP més enllà de les nostres diferències, hem de recuperar aquesta aliança per a uns pressupostos que garanteixin els serveis públics bàsics".

Així, ha insistit a defensar que els socialistes, PDECat, ERC i els comuns han de treballar per acordar uns pressupostos per a l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat, ja que els comuns governen a Barcelona; JxCat –amb PDECat- i ERC, a la Generalitat, i els socialistes, al govern espanyol, després de guanyar una moció de censura contra el PP amb el suport de la resta de partits.

Colau ha apostat per recuperar "consensos bàsics de país" i apostar per un referèndum acordat i un consens ampli que permeti aprovar pressupostos en les tres institucions per assegurar el seu funcionament, i ha sostingut que aquests amplis consensos es requereixen també per acabar amb l'excepcionalitat i la judicialització.

"Preproposta" a l'Ajuntament

Preguntada per la tramitació dels comptes municipals, ha assegurat que el seu executiu té disponible "la preproposta de pressupostos", que confia poder abordar amb els grups municipals les pròximes setmanes, i ha demanat fugir de partidismes durant aquests debats.

"Els comuns sempre estem disposats a ajudar a reconstruir majories àmplies" i sempre han defensat fugir de posicions extremes –com el 155, la judicialització i la via unilateral- i un referèndum acordat, i seguiran defensant aquesta postura, ha destacat.

Ha advertit que els comuns no seran "ni la crossa ni el substitut de ningú", perquè el que fan és seguir defensant aquests principis, un referèndum acordat i uns serveis públics que funcionin, ha destacat l'alcaldessa.
Arxivat a