L'impacte de Vox: el PP es refugia en el vot útil i Ciutadans els ignora

Cap dirigent de la dreta espanyola condemna l'extremisme del partit de Santiago Abascal mentre l'expresident Aznar pretén emergir com a referent polític de tres sigles

L'acte de Vox a Madrid ha sacsejat tot el camp de la dreta espanyola.
L'acte de Vox a Madrid ha sacsejat tot el camp de la dreta espanyola. | Ferran Casas
09 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 7:02h
L'aparició de Vox en la darrera enquesta del CIS ha revolucionat la dreta espanyola en plena rivalitat entre el PP i Ciutadans per l'hegemonia. En aquesta batalla, és crucial saber qui encarna millor l'essència de la nació espanyola. La dreta ha encetat una cursa pel títol de més patriota i no se sap fins on pot arribar aquesta pugna, que deixa el centrisme (la UCD a finals dels setanta, el CDS més tard) com un record del passat.

Les dades que assenyala el CIS no mostren que Vox hagi de donar un salt espectacular (1,4% i possible obtenció d'1 diputat al Congrés). Però el partit que va fundar fa cinc anys un antic dirigent del PP basc, Santiago Abascal, podria emportar-se prou vots en algunes demarcacions com per treure al PP -i Ciutadans- un grapat de diputats.  

El que queda clar és que, de moment, les estratègies de Ciutadans i PP respecte a Vox divergeixen en una cosa: Ciutadans ha optat per intentar ignorar les noves sigles, com si Vox fos només un "problema" del PP. Els populars, en canvi, consideren que és millor citar-los i explicitar que volen aplegar-los. Però tots dos, Ciutadans i PP, se senten interpel·lats per un discurs, el d'Abascal, que no és molt alternatiu al seu però que sí que és més radical. 

Ciutadans evita esmentar Vox

A Albert Rivera l'han hagut de pressionar aquest dilluns, en un esmorzar periodístic, perquè parlés de Vox, l'endemà de l'acte a Vistalegre. El líder de Ciutadans s'ha resistit per no esmentar la formació i ha dit que ell només volia parlar del seu programa. Però en un moment determinat, ha apuntat que "les urnes diran el recorregut que té l'extrema dreta a Espanya". Ha assegurat que a la societat espanyola hi ha molts més vots "liberals i constitucionalistes". Però s'ha expressat amb molta cura en tot moment.

Que la consigna a Ciutadans és d'ignorar Vox ho ha corroborat més tard el secretari general del partit, Juan Manuel Villegas, qui ha comparegut per informar de la reunió de l'executiva del partit a Madrid. Encara més que a Rivera, a Villegas l'han hagut d'estirar de la llengua. En algun moment, Villegas ha recordat Rajoy quan, per esmentar Vox, ha dit: "Aquest partit al qual es refereixen"...

Casado s'adreça a Vox

Pel contrari, Pablo Casado no defuig esmentar la "fera". En la roda de premsa feta a Barcelona aquest dilluns, el líder del PP ha explicat fins i tot que té una "relació excel·lent" amb Abascal i que comparteix alguns dels seus punts de vista. Li han preguntat en què discrepa i s'ha referit al fet que ell és partidari de no tocar la Constitució i que defensa les autonomies que Vox vol suprimir.

Casado ha insistit en la idea de vot útil al PP si es vol derrotar l'independentisme i el govern de Pedro Sánchez. Ha assegurat que el primer que faria si arriba al govern és fer aprovar un altre 155, més llarg i profund i que no respecti, aquest cop, ni mitjans de comunicació ni aules. Una forma de dir que està disposat a materialitzar una part del programa de Vox, però amb més garanties perquè el seu partit és més fort. 

Casado s'ha referit a la necessitat d'"optimitzar esforços". És una expressió que va emprar diumenge en una entrevista a El Mundo. En aquest cas, va anar encara més lluny i va dir que per ell seria ideal aplegar en una aliança o coalició liderada pel PP a partits com Vox, el Foro asturià, UPN i el PAR aragonès. Com si Casado tingués la percepció que una part de la seva militància veu Vox com una força propera.

Aznar, referent de tres partits?

Qui s'ho mira amb interès i intenta aprofitar-se'n és l'expresident del govern José María Aznar, que ha reviscolat després de la sortida d'escena de Mariano Rajoy i amb l'ascens de Casado al lideratge del PP. Totes li ponen a Aznar. En unes declaracions fetes avui, l'exlíder conservador ha afirmat que ell va aconseguir aplegar tot el "centre dreta" en un partit, mentre que Casado ha heretat una situació més complicada amb un espai fragmentat en "tres partits"

Les paraules d'Aznar són una manera de posar en valor un partit com Vox que encara no té cap representació institucional. I de subratllar les mancances del PP. Però sobretot, és una manera de posar-se ell al mig del joc polític i vindicar-se com un gran aglutinador. Com si volgués emergir com a referent de les tres sigles de la dreta espanyola, competint totes elles per un discurs cada cop més agressiu. Aquest és el gran èxit d'Aznar: el debat que es produeix en el si de la dreta espanyola es fa seguint els paràmetres dissenyats per l'aznarisme.