Les diferències entre JxCat i ERC deixen Torrent en mans del TC

Els lletrats ja han deixat clar que els vots delegats del grup de Puigdemont no compleixen amb l'acord aprovat al Parlament i poden ser anul·lats

El president del Parlament, Roger Torrent
El president del Parlament, Roger Torrent | José Manuel Gutiérrez
08 d'octubre del 2018
Actualitzat el 09 d'octubre a les 11:51h
El president del Parlament, Roger Torrent, afronta aquest dimarts un ple difícil que el pot deixar als peus del Tribunal Constitucional. Ho fa amb un informe dels lletrats sobre la taula que alerta que Junts per Catalunya (JxCat) està incomplint l'acord aprovat pel Parlament perquè s'ha negat a substituir els diputats processats, com sí que ha fet ERC, i sabent que si aquests vots s'exerceixen seran "susceptibles de ser invalidats". Tot plegat, en un moment en què els grups independentistes ni volen ni es poden permetre un nou episodi de discrepàncies públiques al Parlament després que dijous passat es visualitzés com el Govern penjava d'un fil, amb suspensió inclosa del debat de política general. Aquest dimarts al migdia es reunirà de nou la mesa per tractar la situació. 

La situació és kafkiana: a hores d'ara els diputats processats d'ERC -Oriol Junqueras i Raül Romeva- estan substituïts mentre que els quatre de JxCat tenen el vot delegat, una fórmula que, segons l'informe dels lletrats, "no s'adequa" a l'acord aprovat pels independentistes i els comuns al Parlament. "Si un parlamentari no es substituït expressament per un altre, aquest no pot exercir el dret de vot per delegació", consideren els serveis jurídics de la cambra en el seu informe. I afegeixen que, per tant, els vots dels electes processats de JxCat no poden computar-se vàlidament.

Davant d'aquest escenari, el PSC ja ha registrat un recurs d'empara al TC en el qual demana que prengui mesures cautelars per evitar que es voti en aquestes circumstàncies i el Parlament se situï en un escenari d'inseguretat jurídica. La portaveu dels socialistes catalans, Eva Granados, ha argumentat que el seu grup dona per vàlida la solució adoptada pels diputats d'ERC, però no la del grup de Puigdemont. El PSC busca que el tribunal intervingui abans de les tres de la tarda d'aquest dimarts, hora en què està previst que arrengui la sessió.

La decisió del president del Parlament

Tot i que durant la tarda ERC encara esperava que es pogués "millorar" l'acord amb JxCat perquè la delegació de vot es transformés en una designació de substitut, la mesa ha acabat tombant les reconsideracions de l'oposició i el missatge posterior llançat per Eduard Pujol a mitja tarda ha estat clar: "Ni suspesos ni substituïts". Insisteixen, a més, que la mateixa mesa ha donat per vàlida la delegació de vot. "Els diputats afectats per la resolució adoptada pel Ple mantenen la condició plena de membres del Parlament i no poden ser privats dels drets polítics", recull la resolució de l'òrgan de la cambra consultable al final d'aquesta crònica.

Què farà, doncs, Torrent? Suspendre de nou el ple per evitar la votació i exhibir de nou les discrepàncies de fons dels dos grups que sustenten el Govern no és una opció per als republicans en aquests moments. Que el president del Parlament no comptabilitzés els vots dels quatre diputats de JxCat també abocaria l'independentisme al xoc públic. El grup de Puigdemont també podria renunciar a exercir el vot per evitar una intervenció dels tribunals, una possibilitat que oficialment no es contempla per molt que hi hagi veus que ho plantegin.

És per això que, a l'espera de si arriben o no mesures cautelars -s'obriria aleshores un nou debat entre els grups-, l'escenari que s'obre pas és que Torrent impulsi el ple assumint les conseqüències que se'n derivin, ja sigui la nul·litat de les votacions que es produeixin, com també alerten els lletrats, com les que puguin recaure sobre la seva figura. Fonts parlamentàries asseguren que el president de la cambra té assumit que en algun moment podia trobar-se en aquesta situació tenint en compte que els tribunals marquen la pauta de la política catalana. Però també cal tenir en compte una altra variable: la lluita per l'hegemonia independentista també pesa. 

Una unitat pretesa des de les diferències estratègiques

El 30 de gener del 2018 és una data que JxCat té marcada en vermell al calendari: va ser el dia en què Torrent va suspendre el que havia de ser el ple d'investidura a distància de Carles Puigdemont un cop el Tribunal Constitucional va advertir que la legalitat no l'emparava. L'estratègia d'ERC en aquesta legislatura ha estat la d'evitar que més dirigents assumeixin conseqüències penals mentre es busca sumar musculatura al voltant del front contra la repressió de l'Estat.

Però JxCat ha fet de la restitució de Puigdemont el seu principal leitmotiv. Substituir-lo seria renunciar-hi, i és per això que el seu modus operandi es basa en mantenir viva la flama encara que això suposi desobeir una suspensió del Suprem. Des de les files republicanes, retreuen a JxCat que es busqui assenyalar Torrent -valor en alça dins d'ERC de cara a futurs escenaris electorals- com un dirigent tou que cedeix davant les ordres dels jutges en un context d'excepcionalitat amb presos i exiliats.

"Menys testosterona i competència per veure qui és més valent, menys lluites fratricides i més parlar per consensuar una estratègia conjunta", ha demanat aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha proposat la creació d'una taula política amb tots els actors que van participar en el 3-O. La voluntat del Govern és la de "conjurar-se" per assolir aquesta pretesa unitat i exhibir-la en votacions com les de la negociació del referèndum amb l'Estat o la reprovació del rei, que estan previstes en el debat de política general que es reprendrà aquest dimarts. La realitat i les discrepàncies de fons no resoltes, però, fan que la unitat d'acció s'hagi de forjar a empentes i rodolons.
 

Resolució de la mesa que tomba les reconsideracions de l'oposició by