JxCat afirma que es manté l'«estratègia compartida» perquè els processats deleguin el vot

Eduard Pujol assegura que la crisi que es va viure la setmana passada al Parlament "es pot donar per tancada" i demana al PSOE que acabi amb la "tebior" contra la ultradreta

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol.
El portaveu de JxCat, Eduard Pujol. | ACN
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:11h
"Ni suspesos, ni substituïts, aquesta era i continua sent la nostra màxima", ha assegurat el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, aquest dilluns a la tarda en roda de premsa per comentar l'actualitat. Amb la vista posada en un debat de política general al Parlament amb més preguntes que respostes, Junts per Catalunya afirma que es manté una "estratègia compartida" amb ERC perquè els quatre diputats processats pel Tribunal Suprem, que no han designat un substitut com sí que ha fet ERC, exerceixin el seu vot delegat. 

Pujol ha admès que només després que hagin rebut l'informe jurídic dels lletrats de la mesa i que l'hagin pogut estudiar valoraran quina és la postura que adopten, tot i que ha esquivat les preguntes sobre si tindran en compte les seves consideracions. La fórmula a la qual s'acull JxCat, però, no s'ajusta al dictamen aprovat pel Parlament que, tot i contenir un rebuig de caràcter polític a la suspensió dels diputats ordenada pel jutge Pablo Llarena, preveia un mecanisme de designació d'un substitut per mantenir les majories.

En qualsevol cas, però, ha afirmat que la crisi que es va viure la setmana passada al Parlament "es pot donar per tancada". "Hi haurà coordinació, treball conjunt, parlar molt i unitat, que és la solució per tirar endavant la legislatura", ha remarcat, posant de manifest que es tracta d'una situació d'anormalitat: "Només tindrem força units per seguir denunciant i plantant cara a les irregularitats que envolten aquest procés perquè cada dia tenim més proves". 

Ni sedició, ni rebel·lió

Aquest dilluns també s'ha conegut la resolució del jutjat d'instrucció 13, el primer que va començar a investigar els preparatius del referèndum, on el tribunal admet que no veu indicis de rebel·lió i sedició en més d'una quarantena d'investigats. Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés NacióDigital, el magistrat Antonio Ramírez Sunyer recula i diu que no pot processar les persones que investiga per aquests dos delictes.

Les diligències practicades i el material provatori recollit durant mesos, però, sí que ha servit al Tribunal Suprem per argumentar l'auto pel qual es processa els líders independentistes per un delicte de rebel·lió. "El del 13 s'ha passat un any preparant proves que han servit per acusar pràcticament tothom de rebel·lió, i ara diu que se'n desentén", ha criticat Pujol, que ha continuat: "Va ser ell, qui va facilitar tots els informes falsejats de la Guàrdia Civil, tant al Suprem com a l'Audiència, i ara ell mateix diu que no n'era competent". 

El portaveu de Junts per Catalunya ha continuat amb el que ha considerat una "llista d'irregularitats". "El jutge Llarena argumenta els motius que justifiquen la rebel·lió per la marxa de seus socials d'empreses, i ara resulta que va ser tota la maquinària de l'Estat, dirigida i coordinada des de la Sarsuela pel propi Felip VI, qui va jugar a la guerra econòmica i va estar a punt de provocar una situació econòmica molt greu", ha sentenciat. 

De totes aquestes irregularitats, ha afirmat, "se'n diu GAL econòmic". Una estratègia del govern espanyol que busca "fer la guerra a l'independentisme i a la voluntat dels catalans a les urnes" amb el beneplàcit del "rei del 155" a qui, segons ha dit, "s'hauria de reprovar i jutjar", tot i que "abans de liquidar la S.A. de la Sarsuela, el rei hauria de demanar perdó". 

Augment dels moviments ultres

"Estem en un estat judicial en fallida, en un estat polític en fallida, i amb un govern del PSOE bessó del govern de Mariano Rajoy", ha considerat Pujol, que també ha aprofitat la roda de premsa per carregar contra un PP que "radicalitza les seves idees per evitar que els que es van aplegar a Vistalegre (Vox) els prenguin els vots". 

D'aquesta manera, ha dit, el PSOE, el PP i Ciutadans estan "donant ales a la ultradreta i al feixisme", motiu pel qual ha aprofitat per adreçar-los dues preguntes molt clares: "Que no ho veuen, que amb la cursa de radicalitat, amb la seva tebior per plantar cara als radicals, alimenten la bèstia de la ultradreta? Que no ho veuen que si els hi donen pinso, se'ls acabaran menjant?".