El jutge de l'1-O recula i retira l'acusació de rebel·lió i sedició contra desenes d'investigats

El magistrat del jutjat d'instrucció 13 accepta que no és competent per investigar aquests delictes i admet que no hi ha indicis

Manifestants, a sobre un cotxe davant la Conselleria d'Economia.
Manifestants, a sobre un cotxe davant la Conselleria d'Economia. | Adrià Costa
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:00h
El jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, qui va iniciar la causa general contra l'independentisme que finalment instrueix el Tribunal Suprem, ha fet una passa enrere en les acusacions de rebel·lió i sedició. Segons ha avançat Vilaweb i ha confirmat NacióDigital, el magistrat Antonio Ramírez Sunyer ha deixat d'investigar, per aquests dos delictes, una quarantena de persones suposadament implicades en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

La investigació del jutjat 13 va iniciar-se arran de la querella del partit ultraconservador Vox contra l'exjutge Santi Vidal. Va ser el seu titular qui, de fet, va ordenar la macrooperació policial del 20 de setembre per la qual també serien acusats els líders d'Òmnium i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que van passar a ser investigats per l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Durant aquest temps, però, el magistrat del 13 ha portat a terme una gran quantitat de diligències, amb diversos interrogatoris a persones -molts dels quals funcionaris de la Generalitat- per la seva suposada vinculació amb el referèndum.

El jutjat d'instrucció 13 ha mantingut els termes de rebel·lió i sedició en la majoria de les seves resolucions i, de fet, va admetre la querella de Vox en aquest sentit. No obstant això, l'Audiència Nacional ja va avisar-lo que aquest delicte només es podia investigar per part d'aquest tribunal central o per part del Tribunal Suprem. 

És precisament això el que el jutge al·lega ara per continuar el procés d'incoació del sumari sense incloure els dos delictes, sumat al fet que no observa indicis de participació en la rebel·ió i la sedició de les persones que actualment està investigant.

Entre les persones a qui el magistrat ha pres declaració hi ha Santiago Vidal, Carles Vives Pi-Sunyer, Lluís Salvadó, tot i que també Jordi Cabrafiga, excap de gabinet de Governació; Lluís Domingo Anaya, responsable de TIC del CTTI i adscrit a Governació; Valentín Arroyo, director del CTTI, i José María Reig Sevilla i Antonio Jesús Vargas, treballadors del CTTI.
 

Diligència del jutjat d'instrucció 13 sobre els delictes de rebel·lió i sedició by naciodigital on Scribd