ERC proposa una taula política d'unitat amb tots els actors del 3-O

"Menys testosterona i competència per veure qui és més valent, menys lluites fratricides i més parlar per consensuar una estratègia conjunta", assegura Marta Vilalta

La vicesecretària d'ERC Marta Vilalta, en roda de premsa
La vicesecretària d'ERC Marta Vilalta, en roda de premsa | ACN
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:03h
"Menys testosterona i competència per veure qui és més valent, menys lluites fratricides i més parlar per consensuar una estratègia conjunta que ens faci més forts". Aquesta és la lliçó que ERC considera que s'ha d'extreure del desacord independentista que va marcar la setmana passada. La vicesecretària dels republicans Marta Vilalta ha defensat aquest dilluns teixir una unitat d'acció amb Junts per Catalunya per avançar en l'objectiu de la independència i, un cop tancada aquesta entesa, ha proposat la creació d'una "gran taula política" de la qual en formin part els actors que van participar del 3 d'octubre.

Els republicans consideren que, més enllà de la defensa de la independència, cal un consens de tot el sobiranisme per defensar la democràcia, els drets i la llibertat. "Hem de poder avançar sense retrets", ha subratllat Vilalta, que ha afegit que amb "imatges de desgavell" no es va enlloc. No ha concretat en quin format i quan s'hauria de constituir aquesta taula, però sí ha deixat clar que caldria que s'hi asseguessin els comuns i les organitzacions socials i civils, a més dels partits independentistes.

La crida a la unitat que fan els republicans es produeixen hores abans que aquest dimarts s'afronti la votació de les propostes de resolució del debat de política general i amb el debat obert sobre els quatre diputats de Junts per Catalunya que han delegat el vot en comptes de designar un substitut per exercir-lo, com ha fet ERC amb Oriol Junqueras i Raül Romeva. Vilalta ha insistit que el seu grup treballa en la línia de mantenir els drets dels diputats, garantir la majoria independentista i l'efectivitat de les votacions. Sota el seu criteri, en aquests moments ja s'està en aquest escenari malgrat que el PSC amenaça de recórrer al Tribunal Constitucional si Junts per Catalunya no rectifica.

Lluita compartida contra el feixisme

Vilalta ha defensat que la necessitat d'enfortir-se també és clau per "fer front a les amenaces" de l'"ascens del feixisme" que s'ha visibilitzat aquest cap de setmana amb Vox omplint Vistalegre. "El feixisme campa impunement pels nostres carrers i es prepara explícitament per entrar a les nostres institucions", ha alertat la vicesecretària d'ERC, que ha precisat que allò que està en joc és la democràcia i no només el moviment independentista. "Apel·lem a la resistència antifeixista del poble espanyol i a fer aquesta lluita compartida", ha demanat.

Cop de porta a la proposta de Colau i als pressupostos de Sánchez

ERC, com el PSC, ha rebutjat la proposta de pacte global que ha fet aquest cap de setmana l'alcaldessa Ada Colau per aprovar els pressupostos de Barcelona, de la Generalitat i de l'Estat. "No té massa sentit sense entrar en el contingut i no té massa sentit fer veure que ens trobem en una situació de normalitat", ha dit Vilalta. I és que els republicans consideren que mentre que el govern espanyol no faci cap moviment per posar fi a la situació de presó dels dirigents processats serà "difícil avançar i parlar" sobre qüestions com els pressupostos. La de Colau és, segons ERC, una proposta "de cara a la galeria" i no una "opció real".