El PSC recorrerà al TC si JxCat no substitueix els diputats processats

Els socialistes demanaran al tribunal que prengui mesures cautelars abans de la votació de dimarts si no es rectifica la situació

Eva Granados, en una intervenció al Parlament
Eva Granados, en una intervenció al Parlament | Adrià Costa
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:16h
El PSC presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional si Junts per Catalunya no rectifica la delegació de vot dels ses diputats processats i els canvia per una substitució, com sí que ha fet ERC amb Oriol Junqueras i Raül Romeva. Els socialistes han advertit que demanaran al tribunal que prengui mesures cautelars abans de la votació d'aquest dimarts per evitar que quedin "viciades de nul·litat".

Els socialistes, així com Ciutadans, van presentar la setmana passada peticions de reconsideració a la mesa perquè els vots dels quatre diputats suspesos de JxCat no siguin vàlids mentre mantinguin la delegació, unes reconsideracions que seran valorades aquest dilluns. "Si la mesa persisteix en mantenir la desobediència i no compleix la interlocutòria del Suprem, presentarem el recurs", ha argumentat la portaveu del PSC, Eva Granados.

La dirigent socialista ha insistit que la voluntat del seu grup seria no haver de recórrer al tribunal: "No ens agradaria haver d'anar-hi, però no ens queda cap altra alternativa i no volem lamentar-nos d'haver desistit de la responsabilitat de defensar l'autogovern".

L'argumentació del recurs

Tres són els arguments en els quals el PSC sustenta el recurs, que té preparat per presentar aquesta mateixa setmana si res canvia a la reunió de la mesa. D'entrada, argumenta que la suspensió està prevista per llei i que, per tant, no és una suspensió reglamentària. "Si no cobren ni voten, és evident que estan suspesos. No es pot ignorar la llei i incomplir resolucions del TC i l'acord de dijous ho fa", ha dit Granados. El segon motiu és que, a més de sotmetre's a votació del Parlament una resolució judicial, els dos punts que es van votar contenen una "contradicció" perquè s'està negant que els diputats estiguin suspesos "però s'aprova la conseqüència" de que ho estiguin.

El tercer motiu del recurs recull que les delegacions de vot registrades per JxCat són "totalment irregulars" i que així ho han advertit els lletrats de la cambra. "Si Junqueras i Romeva ho han fet bé, per què els diputats de JxCat no ho fan?", ha etzibat la portaveu del PSC, que ha argumentat que el seu grup no vol que s'alteri la majoria derivada de les urnes el 21-D però tampoc començar la legislatura en una situació d'"inseguretat jurídica". És per això que, ha insistit, demanen al grup de Carles Puigdemont que es "repensi" la seva decisió.

Cop de porta a la proposta de pacte de Colau pels pressupostos

La portaveu del PSC ha estat contundent responent a la proposta de pacte global que aquest cap de setmana ha fet l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per aprovar els pressupostos de Barcelona, de Catalunya i de l'Estat, una oferta que anava adreçada a les formacions que van fer pinya per fer fora el PP de la Moncloa. "Colau se sent presonera de les seves decisions, com ara fer fora el PSC del seu govern", ha deixat anar. Granados ha assenyalat que els comuns tenen una "relació cada cop més intensa" en el món sobiranista i que, per tant, les negociacions dels pressupostos "no passen per triangulacions".