Aznar reclama «un 155 complet i sense límit de temps» per «desarticular el cop d'Estat» a Catalunya

L'exdirigent popular insisteix que cal refundar el centre dreta espanyol l'endemà de la presentació en societat de la formació ultra Vox

José María Aznar en una conferència de la Faes
José María Aznar en una conferència de la Faes | Europa Press
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:36h
"Un 155 complet i sense límit de temps". Aquesta és la recepta de José Maria Aznar per "desarticular el cop d'Estat" a Catalunya. En una entrevista a la cadena Cope, l'expresident del govern espanyol ha reflexionat sobre la situació a Catalunya i sobre la presentació en societat del partit ultra Vox. Sobre Catalunya, Aznar ha assegurat que es viu un cop d'Estat que encara no s'ha desarticulat i que, "a sobre", els líders independentistes donen suport al govern espanyol de Pedro Sánchez. "Mentre no resolguem això, altres reformes que necessita Espanya no podran ser una realitat". 

I amb els més de dos milions de catalans que volen la independència? "Estan subjectes a les lleis espanyoles i a l'estat de dret", ha sentenciat Aznar, que ha insistit que "no hi ha ningú al marge ni per sobre de la llei". En aquest sentit, no ha volgut entrar en si són "reconvertibles" al constitucionalisme -en termes del periodista Carlos Herrera- i ha deixat clar que el que no es pot permetre és que hi hagi dues legalitats -una de constitucional i una de colpista- perquè això "deteriora les institucions". 

Aznar ha assegurat que el problema català té unes arrels històriques, però ha assenyalat "el nacionalistes" i els ha acusat de "trencar el pacte constitucional" (un pacte que intercanviava el reconeixement de la diversitat nacional d'Espanya a canvi de "lleialtat constitucional") Davant d'això, si l'independentisme "no vol refer-lo", el constitucionalisme "haurà d'actuar en conseqüència". Amb tot, l'exdirigent espanyol ha dit que "una deixadesa política amb Catalunya i s'ha deixat un terreny buit que algú ha ocupat". 

Dard a Mariano Rajoy

Preguntat per la presentació ahir del partit d'ultradreta Vox, Aznar no ha entrat a criticar els seus postulats -contra el procés, contra la immigració, contra el matrimoni homosexual i contra la llei contra la violència masclista- i ha defensat que cal una "refundació" del centre dreta espanyol. En aquest sentit, ha llançat un dard a Mariano Rajoy: "Quan vaig deixar el govern vaig deixar un espai unit. Ara, aquest espai està trossejat en tres partits i això és una mala notícia", ha reflexionat, tot i que no ha volgut assenyalar directament l'expresident del govern espanyol. 

El primer pas per aquesta refundació de la dreta, segons Aznar, és reconstruir el PP, que "ha perdut el seu paper de força hegemònica" en aquest espai electoral. A partir d'aquí, l'exdirigent popular advoca per "una comunicació molt fluïda entre PP i Cs". L'elecció de Pablo Casado al capdavant del partit, ha dit Aznar, pot ser una "oportunitat per reconstruïda". 

Gest de força de Vox

El partit d'ultradreta Vox va reunir ahir unes 10.000 persones en un acte a Madrid, segons dades de la pròpia organització. Va carregar contra el procés català, contra la immigració, contra el matrimoni homosexual i contra la llei contra la violència de gènere. Va exigir eleccions a Espanya per acabar amb un govern de Pedro Sánchez "sostingut per podemites i separatistes" i, de fet, advoquen per la il·legalització dels partits independentistes i la supressió de les comunitats autònomes.