L'ANC pressiona: o full de ruta per la República abans del 21-D o dimissions al Govern

El secretariat ha debatut el document que demanava convocar eleccions d'immediat a Torra i que ha estat finalment suavitzat en la forma però no en el fons

Elisenda Paluzie, a la roda de premsa de l'ANC d'aquest dissabte
Elisenda Paluzie, a la roda de premsa de l'ANC d'aquest dissabte | ACN
06 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:18h
L'ANC ha celebrat aquest dissabte el secretariat nacional que havia de debatre un ultimàtum a Quim Torra i el seu Govern si no feien efectiva la República. La data màxima: el 21 de desembre. El requisit: una "única i nítida estratègia de govern per a la implementació de la República Catalana". "Cal alinear el Parlament, el Govern i la societat Civil", ha afirmat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, aquesta tarda.

Implementar la República i desobeir o dimissions per part del Govern

La presidenta Elisenda Paluzie va suspendre el debat a l'entorn del document de la comissió d'incidència política per tenir més temps per treballar-lo. Finalment el text s'ha refet i ha estat suavitzat en les formes, però no en el fons i demana als membres de l'executiu que no vulguin fer ja la República i desobeir que pleguin.

Segons diverses fonts de la direcció s'ha eliminat la referència a "l'ultimàtum" de convocatòria d'eleccions però s'ha substituït per una altra proposta que avisa que, si el Govern de Junts per Catalunya i ERC no fa passes decidides per fer efectiva la proclamació de la República del 27-O, hauria de fer "un pas al costat" i plegar segons que ha pogut saber NacióDigital. Això podria derivar en una convocatòria d'eleccions. La posició majoritària al secretariat hauria tingut el suport, entre d'altres, de Paluzie.

Paluzie: "Ens reafirmem com a Assemblea en la via unilateral"

La presidenta de l'ANC ha realitzat una roda de premsa on ha fet pública la decisió de l'entitat independentista. Paluzie ha estat molt crítica amb el Govern i els partits independentistes, afirmant que "qui no es vegi amb cor de seguir endavant que faci un pas al costat". 

Ha exigit "una única i nítida estratègia de govern per a la implementació de la República Catalana". Sobre el referèndum pactat i un possible escenari d'eleccions, la presidenta de l'Assemblea ha estat molt clara. "Les eleccions tampoc resolen res. Tenim una majoria independentista. Exigim al Govern que es discuteixin de fons les qüestions per fer efectiva la República".

Paluzie ha reclamat tornar a la unitat d'acció parlamentària amb la CUP, criticant "la disparitat de criteris" en vers els dos partits majoritaris independentistes, a més d'assegurar que hi ha una gran diferència "entre el que es diu i el que es fa". 

L'ANC ha presentat un document de set pàgines on es resumeix la necessitat d'aquesta nova estratègia independentista. "Si ens preparem amb responsabilitat i rigor, podrem fer efectiva la República", ha assegurat Paluzie.