Vox prepara el seu acte més massiu aquest diumenge

El partit d'ultradeta, que vol treure suc del judici contra els presos polítics, pretén fer una gran demostració de força aquest diumenge a Vistalegre després que el CIS li atorgués un diputat al Congrés

Concentració convocada per Vox per donar la benvinguda a Felip VI, l'agost passat, amb motiu de l'aniversari dels atemptats a les Rambles.at
Concentració convocada per Vox per donar la benvinguda a Felip VI, l'agost passat, amb motiu de l'aniversari dels atemptats a les Rambles.at | Adrià Costa
07 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:11h
Un partit, Vox. Un lema, "España, lo primero". Un dia clau, 7 d'octubre. Després d'anys covant-se, sembla que finalment agafarà el vol una marca que aplegui la dreta radical desacomplexada, sense matisos ni embolcalls. Vox farà aquest diumenge un acte que pretén ser el més massiu dels organitzats fins ara.

Segons molts analistes, l'extrema dreta no tenia fins ara una expressió pròpia a l'estat espanyol perquè el PP havia aconseguit aglutinar des del centre dreta les posicions més extremes. La crisi dels partits tradicionals del règim ha esquerdat també la dreta clàssica.

La irrupció de Ciutadans ja ha suposat una sagnia pel PP en el seu vessant més jove i alhora populista, amb un discurs que combina trets reformistes i discurs més dur que el PP en el conflicte de Catalunya. Ara, però, s'obre una nova amenaça encara més a la dreta. Les darreres enquestes mostren un Vox que pot fer mal en el proper cicle electoral.

A més, Vox pensa aprofitar al màxim el judici contra els dirigents sobiranistes, en què serà l'única acusació popular. En el míting d'aquest diumenge, l'objectiu més immediat és "Elecciones, ya". Vox crida a mobilitzar-se en defensa de la nació espanyola i en contra del govern de Pedro Sánchez, "mantingut amb el suport de podemites i separatistes".

Una escissió del PP basc  

El partit Vox va néixer el 2013. De fet, va ser una escissió del PP, concretament de l'organització basca. Santiago Abascal, exdiputat popular, n'és el president. Abascal va formar part d'un nucli de quadres del PP que van mostrar el seu rebuig per una política que consideraven massa moderada enfront el nacionalisme basc (va ser després de l'excarceració de Josu Bolinaga). Amb ell van marxar altres militants, com José Luis González Quirós (que després ha deixat la militància) o l'exfuncionari de presons segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara.   

Què defensa Vox?

El partit d'Abascal considera que Ciutadans és un partit veleta i que el PP no ha estat prou contundent contra "la ideologia de gènere" i s'ha acovardit davant el tema de la memòria històrica. I exigeix molta més duresa contra "els sublevats" catalans. Fem un cop d'ull a algunes de les propostes estrella de Vox: suspensió immediata de l'autonomia catalana; acabar amb el règim autonòmic i tancar directament el Senat; control estricte de la immigració; defensa de la vida i oposició rotunda a l'avortament. Aquest diumenge, presentaran en públic un nou programa.  

Nervis a PP i Ciutadans

La darrera enquesta del CIS treu a Vox de la marginalitat. Li atorga un 1,4% i un diputat al Congrés. Com que forada de ple en l'electorat del PP, pot acabar sent costós per la formació de Pablo Casado en algunes circumscripcions. A Vox estan exultants perquè veuen com, tot i la mínima presència del partit, han aconseguit incidir en el mercat polític. "Estem marcant l'agenda a altres partits".

La frase pot ser exagerada, però no del tot. L'aparició a l'horitzó d'una possible nova sigla de dretes que ve disposada a menjar-se un bocí del pastís, està posant dels nervis PP i Ciutadans. Això es plasma en el discurs cada cop més incendiari de Pablo Casado i Albert Rivera, que no volen ni un vot per la dreta. Pel que fa a la situació a Catalunya, Casado ha entrat en una competició amb Ciutadans i Vox per mostrar-se més intransigent. Això explica les seves darreres propostes: ampliar el 155 i estudiar la possible il·legalització de CUP, ERC i PDECat. Hi ha nervis a Génova.   

"Que no ens treguin del Suprem"

Vox vol jugar a fons la carta que li ofereix el judici contra els líders independentistes. De fet, com veiem, bona part del seu discurs gira entorn la situació a Catalunya. Rocío Monasterio, membre de l'executiva, afirmava fa pocs dies: "Necessitem que el carrer bulli quan ens intentin treure del Suprem perquè els colpistes no acabin a la presó".