El TC accepta revisar la suspensió de Junqueras i Romeva

L'alt tribunal admet els recursos de Puigdemont, Ponsatí i Puig contra el processament, i el de Cuixart contra la presó provisional

Junqueras, aclamat pels manifestants
Junqueras, aclamat pels manifestants | Adrià Costa
05 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:32h
El ple del Tribunal Suprem ha admès per unanimitat el recurs d'empara presentat per Oriol Junqueras i Raül Romeva -els dos en presó preventiva a Lledoners processats per rebel·lió- contra els autos del 9 i 30 de juliol del 2018 pels quals el jutge instructor Pablo Llarena va suspendre'ls com a diputats al Parlament. Les resolucions feien referència a la seva suspensió automàtica avalada per l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, de funcions i càrrecs públics. 

Segons el tribunal, en aquest debat "concorre una especial transcendència constitucional" perquè es planteja una possible vulneració d'un dret fonamental sobre el qual, a més, no hi ha doctrina del Constitucional al respecte. Per això, es remet una petició a la sala penal del Tribunal Suprem perquè, en un termini de deu dies, presenti una certificació o una fotocòpia dels autos de suspensió, i als recurrents perquè compareguin. 

Puigdemont, Ponsatí i Puig, contra el processament, i Cuixart contra la presó

El ple del Constitucional també informa que s'ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat per Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig contra l'auto de processament de Llarena en la causa general contra l'independentisme, en la qual se'ls acusa de rebel·lió i malversació. Segons el tribunal, aquest recurs també podria plantejar una vulneració de drets fonamentals i, seguint la tònica de l'anterior recurs, l'admet i demana informació al Suprem. 

També és la situació del recurs presentat pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, contra els autos del magistrat Llarena que el mantenen en presó provisional. A més, Cuixart al·lega que s'hauria pogut vulnerar també el dret al jutge ordinari predeterminat per la llei.