​Barcelona aprova eliminar l'avinguda de Borbó de Nou Barris

El ple del districte tira endavant una proposició per rebatejar-la com a avinguda dels Quinze i que ara caldrà elevar a la Ponència del Nomenclàtor

El govern d'Ada Colau amb impulsors del canvi de nom de l'avinguda de Borbó
El govern d'Ada Colau amb impulsors del canvi de nom de l'avinguda de Borbó | Europa Press
Redacció
05 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:00h
El plenari del consell de districte de Nou Barris ha aprovat una proposició per canviar el nom de l'avinguda Borbó pel d'avinguda dels Quinze. Ara caldrà elevar a la Ponència del Nomenclàtor aquesta iniciativa, que ha obtingut els vots del govern d'Ada Colau, a més d'ERC i el Grup Demòcrata, la marca del PDECat a l'Ajuntament. Aquest tràmit dona resposta a la demanda de l'Associació de Veïns Torre Llobeta-Vilapicina i la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que han recollit més de 1.300 signatures.

"Els Quinze" és com s'anomena popularment l'espai situat als extrems dels barris del Guinardó, Vilapicina i la Torre Llobeta i Congrés i els Indians. Té el seu origen en el preu del bitllet del tramvia 46, que valia 15 cèntims, que a inicis del segle XX anava de plaça d'Urquinaona fins a Torre Llobeta.

Després de la recollida de signatures veïnal, la iniciativa la van presentar al districte BComú i ERC, i el Grup Demòcrata hi ha donat suport. L'objectiu del canvi no només és substituir un nom de referència borbònica, sinó contribuir a una major presència de places i carrers que recordin els fets i topònims autòctons i tradicionals lligats a l'àmbit geogràfic i històric propi del districte.

Aquesta zona era a principis del segle XX un centre neuràlgic de comunicacions, ja que hi coincidien els camins que venien de la Sagrera, Santa Eulàlia de Vilapicina, Gràcia, Horta i el centre de Barcelona.

Després de l'acord del districte, la proposta haurà de passar ara per la Ponència del Nomenclàtor, que ha d'informar i aprovar el canvi de nom. Llavors s'obriria el preceptiu termini d'exposició pública per poder-hi presentar al·legacions. El tràmit acabarà amb el decret del president de la ponència i de l'alcaldessa que resol i tanca l'expedient.

La mesura s'emmarca en la política de ciutat de recollir en el nomenclàtor la memòria democràtica, republicana, popular i feminista, que el govern considera fins ara infrarepresentada, i s'afegeix a diverses iniciatives que ja han suposat eliminar noms borbònics de carrers. A Nou Barris ja s'ha rebatejat la plaça de Llucmajor com la de la República, i s'han retirat les plaques franquistes d'habitatge.

Colau estudiarà un carrer per a l'1-O

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, s'ha mostrat "obert a estudiar" la designació d'algun espai de la ciutat amb el nom d'1 d'octubre. Pisarello ha dit que el govern de Colau "estudiarà" aquesta possibilitat sempre que hi hagi una "clara implicació del teixit veïnal i comercial" que ho demani.

Després que el districte de Nou Barris hagi impulsat el canvi de nom de l'avinguda de Borbó, el primer tinent d'alcalde ha admès que l'1 d'octubre és una data "rellevant" per a la ciutat, però ha explicat que hi ha una normativa municipal que estableix que han de passar cinc anys des que mor una persona fins que se li dedica un carrer, cosa que considera que també pot aplicar-se a dates i esdeveniments.
Arxivat a