De «comandos» a «xiringuitos»: els deu conceptes favorits del discurs de Ciutadans

El diccionari polític del partit de Rivera i Arrimadas construeix un relat per associar independentisme a violència, sectarisme i corrupció

Inés Arrimadas ensenya una bandera d'Espanya al Parlament
Inés Arrimadas ensenya una bandera d'Espanya al Parlament | Adrià Costa
05 d'octubre del 2018
Actualitzat el 06 d'octubre a les 15:55h
El llenguatge sovint delata millor els posicionaments de les diverses forces polítiques que les grans declaracions de principis. Poques coses com el lèxic són més alliçonadores per comprovar la mentalitat de fons que hi ha al darrere. En el cas de Ciutadans, la repetició constant d'un seguit de conceptes que formen el seu vocabulari quotidià dibuixa un discurs agressiu contra el sobiranisme. Aquí teniu un tast dels termes més emprats per la formació d'Albert Rivera i Inés Arrimadas, que ajuda a construir un relat que associa independentisme a violència, sectarisme i corrupció.  

1. Adoctrinar

És un concepte clau en el lèxic de Ciutadans i el destinen al model d'escola catalana, que segons el partit unionista es dedica a sotmetre els infants catalans a una mena de "formació de l'esperit nacional". Segons el partit de Rivera, que porta en la partida de baptisme l'ofensiva contra la immersió lingüística, l'escola -així com TV3- és un centre neuràlgic d'adoctrinament nacionalista. Ciutadans ha dut el tema del suposat adoctrinament al Congrés. El 17 d'octubre passat van arribar a demanar que s'adoptessin "mesures" contra l'escola catalana, i només els va donar suport UPN. El diputat Toni Cantó va parlar d'"abús intel·lectual de menors".  

L'obsessió per l'"adoctrinament" ja ha portat els dirigents de Ciutadans a protagonitzar discursos poc rigorosos en seu parlamentària. Per exemple, quan Rivera va mostrar des de la tribuna del Congrés un suposat llibre universitari amb el mapa dels Països Catalans i va resultar ser una publicació del Club Super 3. En una altra ocasió, Ciutadans va exhibir una imatge d'uns nois jugant amb el que semblava un llaç groc per il·lustrar un suposat adoctrinament a les aules catalanes. La imatge corresponia a un grup d'escolars de Saragossa que participaven en una campanya contra el càncer.   
 
2. Article 155

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha acusat PP i Ciutadans de reclamar "un 155 permanent". És això el que exigeix dia sí i dia també la formació de Rivera. El 155 s'ha convertit en la xifra màgica que ha de resoldre de totes totes el problema català. No sempre ha estat així. Com en quasi tots els temes, Ciutadans ha anat canviant de discurs amb molta rapidesa. L'estiu passat, Rivera -encara en una fase ambigua entre la dreta dura i un suposat centrisme- es va manifestar contrari a aplicar-lo. El 6 de juliol de 2017, va demanar que "no s'apliqués", ja que seria donar-li "un titular fantàstic" a Puigdemont i que "el que s'ha de fer és guanyar-los a les urnes". Uns mesos més tard, va donar suport total al 155. És més, va criticar Rajoy per quedar-se curt. El maig passat, va exigir a Rajoy que apliqués un nou 155 i l'estengués a TV3, Mossos, acció exterior i finances. Amb el nou govern a Madrid, que es manté gràcies al suport de Podem i dels escons sobiranistes, la pressió continua per reclamar una nova intervenció de l'autonomia, de forma permanent. 

3. "Comandos"

És un concepte afegit recentment al vocabulari de Ciutadans, però està destinat a romandre-hi. Els aldarulls produïts amb motiu de la manifestació de membres dels cossos de seguretat de l'Estat a Barcelona el 29 de setembre passat ha dut Ciutadans a recórrer a un terme que intenta dues coses: criminalitzar el sobiranisme per desmentir el seu caràcter democràtic i pacífic, i evocar els temps de l'activitat terrorista. En la societat espanyola, "comandos" és un terme associat a l'organització ETA. L'aparició de la paraula "comandos" és un salt enorme en els missatges de Ciutadans, que intenten reduir l'independentisme civil als comitès de defensa de la República (CDR), alhora que els intenta criminalitzar.

Rivera ja havia parlat de "comandos" amb motiu d'alguns talls de carreteres la passada Setmana Santa. Ara ja és una paraula present en totes les intervencions dels dirigents taronja. Les declaracions del president Torra animant els CDR a "apretar" el Govern van fer que Arrimadas l'acusés de ser el cap d'un "comando separatista". En el debat de polític general, la líder de Cs va exclamar, enarborant la bandera espanyola, que "els comandos separatistes no la farien desaparèixer".

4. "Cuponazo"

Així és com es refereixen al sistema fiscal del País Basc. La quota basca (cupo) és vista pel partit com un escull a la uniformitat territorial i Rivera l'ha convertida en un dels seus objectius a abatre. En el decàleg de principals mesures que proposa el partit, una és "un finançament autonòmic sense privilegis: adeu al càlcul insolidari i opac del cupo basc".

5. Humiliació

El discurs de Ciutadans sobre Catalunya creix en agressivitat, però també en l'intent de generar drama. El terme "humiliació" està pensat per generar una reacció irada a l'Espanya profunda. Després dels incidents de l'1-O, Rivera ha anat repetint en totes les seves intervencions que això era una "humiliació: "humiliació a tots els espanyols", "humiliació a la democràcia espanyola".
 
També Arrimadas, en el debat de política general, va emprar el terme "humiliació" als catalans que se senten espanyols per definir la política del Govern Torra.

6. Jusapol

La plataforma policial Jusapol s'ha convertit en un factor important en l'estratègia d'oposició de Ciutadans. L'equiparació salarial de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb el sou de les policies autonòmiques (els Mossos, de fet) és utilitzat pels dirigents del partit de manera demagògica, obviant els acords signats pels sindicats policials i Interior que suposen un salt qualitatiu important. Amb Jusapol, Ciutadans fa forat en un segment com el dels cossos i forces de seguretat amb una reivindicació popular a les comissaries i, alhora, agita més la situació als carrers de Catalunya.  

7. "Libres e Iguales"

S'ha convertit en un dels lemes més utilitzats pel partit. De fet, es diu així, "Libres e Iguales" una entitat fundada per exdirigents del PP -com Cayetana Álvarez de Toledo- i Ciuradans ha acabat fent-se seu el discurs de l'ala més espanyolista del PP. Les referències de Rivera a "una España de ciudadanos libres e iguales" són constants i és la consigna amb què es convoquen els actes de la plataforma España Ciudadana, sorgida per donar suport al líder taronja com a candidat a la Moncloa. Fa uns dies es va celebrar a Sevilla un acte preelectoral de cara als comicis andalusos en aquesta línia. "Libres" per "alliberar-se" del nacionalisme, se suposa, i "iguales" per acabar amb els "privilegis" bascos i catalans. 

8. Propaganda

Si l'escola catalana "adoctrina", TV3 és una eina de "propaganda". La televisió catalana és l'altra gran bèstia negra de Ciutadans, des d'aquell crit de "Somos tres, TV3" del dia en què el partit de Rivera va entrar al Parlament. La formació reclama insistentment que s'intervingui, en un 155 sense manies sempre somiat. El darrer episodi d'aquesta ofensiva es va viure recentment en un plató de la televisió pública catalana, quan Rivera va acusar l'antena de ser una mena d'agitprop del sobiranisme. La periodista Lídia Heredia li va parar els peus.   

9. Tres per cent

És una de les expressions favorites dels líders de Ciutadans per referir-se a la corrupció de l'entorn de Jordi Pujol i de l'antiga Convergència. Segons Ciutadans, la "Catalunya del 3%" és la que inspira, en el fons, el procés. Treure l'estelada per tapar la "brutícia" seria una de les claus de tot plegat. És el que li va dir Inés Arrimadas a Carles Puigdemont en un ple el juliol del 2017: "Vostès necessitaven dues coses per tapar la corrupció de Convergència: la bandera i un soci xollo, i són l'estelada i Junqueras". Les referències a la corrupció a Catalunya busquen deslegitimar el sobiranisme. Arrimadas va insistir en el tema en el seu parlament al ple de dimecres, esmentant la detenció del president de la Diputació de Lleida que s'havia produït hores abans. La líder de Ciutadans va retreure a Torra que no parlés de la corrupció en el seu discurs.

10. "Xiringuitos"

Ridiculitzar l'adversari, quan aquest és vist com un enemic a destruir, és fonamental. Alhora que s'acusa l'independentisme de violent i radical, es caricaturitzen els seus organismes i comitès, sigui el Consell de la República, el Diplocat, l'Oficina de Drets Socials o el Fòrum Cívic, Social i Constituent. En el discurs de dimecres al Parlament, Arrimadas va tornar a referir-se als "xiringuitos" de l'independentisme. Val a dir que el sobiranisme no és l'únic agraciat amb aquest terme. Rivera, en un acte recent a Sevilla, es va referir a tots els "xiringuitos" creats per les autonomies en mans de PSOE i PP, i va defensar un estat autonòmic que no en permetés.
Arxivat a