JxCat i ERC xoquen per la concreció de l'acord sobre els diputats processats

Els republicans presenten un escrit per designar qui assumeix el vot dels afectats mentre que JxCat entén que no estan substituïts i que, per tant, només han de seguir delegant

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, parlant amb el lletrat Joan Ridao
El vicepresident del Parlament, Josep Costa, parlant amb el lletrat Joan Ridao | Adrià Costa
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:33h
La irrupció de la justícia en la política catalana ha alterat per complet el dia a dia del Parlament. Fins a tal punt que qualsevol tràmit aparentment tècnic pot acabar tenint una dimensió i conseqüències polítiques de gran magnitud. L'últim episodi que retrata aquesta situació es deriva de l'acord sobre els diputats suspesos que es va prendre aquest dimarts al Parlament i que, a la pràctica, suposa la substitució dels dirigents. El xoc en les últimes hores ha estat important, tot i que els dos grups esperen resoldre-ho in extremis abans de reprendre el ple aquest dijous.

Els lletrats de la cambra han deixat clar que per mantenir les majories cal que els diputats processats presentin un document de designació per tal que un company del seu grup parlamentari assumeixi el seu vot. Si no es presenta aquest document, el grup perd el vot. Així ho entén també ERC, que ja ha presentat l'escrit corresponent a Oriol Junqueras i Raül Romeva. Junts per Catalunya, però, no ho ha fet perquè entén que el Parlament ha rebutjat la suspensió i que, per tant, l'únic que han de fer els diputats processats és seguir delegant el vot com ho han fet fins ara.

Una decisió que quedaria en mans de Roger Torrent

"L'acord aprovat reforça els arguments jurídics per mantenir el que feien fins ara", argumenten des de JxCat. "En la negociació de més de 15 hores vam deixar clar que calia presentar aquest document per designar qui assumeix el vot dels processats", contraargumenten des d'ERC. La diferència d'actuació entre els dos grups podrien abocar el Parlament a una escena d'alt conflicte si s'arriba al ple de demà amb aquest desacord.

En mans del president del Parlament, Roger Torrent, quedaria la decisió de si accepta o no els vots dels processats de JxCat. De fet, des de les files republicanes hi ha qui interpreta que es busca focalitzar en Torrent l'acatament de la suspensió del jutge. Donar per vàlids els vots sense document de designació previ, alerten, no només deixaria Torrent a expenses de l'acció dels tribunals, sinó que podrien ser impugnades totes les votacions.

La solució pot arribar 'in extremis'

El desacord s'ha fet visible després de la reunió de la mesa d'aquest dimecres a la tarda. Amb tot, els dos grups confien que en la reunió de de mà es pugui resoldre. De fet, des de JxCat no descarten presentar el mateix escrit de delegació de vot que Carles Puigdemont va registrar el 5 d'abril per poder delegar el seu vot. De la mateixa manera que els republicans podrien fer la vista grossa si en el document diu "delegació" -apel·lant a l'article 395 del reglament del Parlament- i no "designació" com estipula l'acord aprovat pel Parlament.

A l'espera de com es resol la situació de tràmit, la discrepància de fons es manté: ERC no vol abonar una via que impliqui més conseqüències judicials i un bloqueig del Parlament, mentre que Junts per Catalunya manté viu el relat de la restitució de Carles Puigdemont, un objectiu que no podria mantenir si admet que ha estat substituït.