ERC insta l'independentisme a «no prometre fum» en el camí cap a la República

Sergi Sabrià marca distàncies amb el discurs d'alguns dirigents de Junts per Catalunya i busca integrar els comuns en la seva estratègia pel dret a decidir

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, al Parlament
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, al Parlament | Adrià Costa
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:17h
El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha marcat en el seu discurs al debat de política general quin és el terreny de joc al que aspira el seu partit. Malgrat compartir l'executiu amb Junts per Catalunya ha traçat una línia pròpia i allunyada de la retòrica de Quim Torra i altres dirigents de la seva formació, com ara l'expresident Carles Puigdemont. Sabrià ha admès que a fer la república "trigarem més del que esperàvem, volíem i ens mereixem".

Davant un estat que es nega a negociar i avançar, ha dit, cal "avançar fins a assolir-ho i no prometre fum". "Qui prometi dreceres enganya o és ingenu", ha dit. Segons ell la lluita d'ERC no és "per guanyar uns quants vots més" entre els que ja són independentistes, una actitud que els republicans atribueixen a les altres formacions independentistes, sinó per lluita "per la llibertat del país". I per això, ha dit, ERC no ha tingut en els darrers mesos por a la dir "la veritat".

Sabrià ha explicat que fa temps que ERC demana "una acció comuna" que hauria de concretar-se en una mesa de diàleg amb tots els actors de l'aturada del 3-O (és a dir, que inclogués també els comuns) i que avances en "menys gesticulació i més estratègia". El president dels republicans ha dit que ERC ha dit la veritat en el camí a "ser-ne més" i buscar molts més consensos. Les imatges de dissabte i dilluns allunyen, per ell, l'independentisme de la majoria i "l'empetiteix".

Si convé, tornar a votar

El cap de files d'ERC ha reivindicat l'1-O i el 3-O però ha afirmat que tenen disposició a "tornar a votar" en un referèndum que sigui "verificable i acordat" perquè no els fan por les urnes. Pel que fa al judici als presos independentistes ha indicat que és "una oportunitat clara" per guanyar legitimitat i seguir "lluitant".