La CUP reclama a Torra actes de sobirania: «Les claus de les presons les tenen vostès»

El portaveu dels anticapitalistes, Carles Riera, titlla els membres del Govern com a "perfectes gestors" de l'autonomisme i insisteix en la petició de dimissió del conseller Buch

Carles Riera (CUP), durant el seu discurs al debat de política general
Carles Riera (CUP), durant el seu discurs al debat de política general | Adrià Costa
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:11h
La CUP ha demostrat situar-se molt lluny del Govern de Quim Torra. En la primera intervenció al debat de política general, els anticapitalistes han acusat l'executiu de no exercir actes de sobirania i de "no tenir cap pla" per "materialitzar la ruptura" amb l'Estat. El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha sintetitzat les peticions en un missatge nítid: "Les claus de les presons les tenen vostès". Riera ha recordat al president de la Generalitat que, si no canvia de rumb, no podrà comptar amb els quatre vots de l'esquerra anticapitalista: "No comptin amb nosaltres per a la governabilitat ni per contribuir a l'estabilitat d'aquest Govern".

El portaveu de la CUP ha emplaçat Torra a escoltar el carrer per "recuperar el coratge i la fermesa" de les institucions. All seu entendre, els membres del Govern són ara uns "perfectes gestors" de l'autonomisme. Riera ha dit al president català que el seu ultimàtum al govern de Pedro Sánchez ja ha rebut un altre "no" de la Moncloa i s'ha preguntat si l'estratègia passarà ara per tornar a xutar "la pilota endavant" o arribaran els "actes de sobirania".

"No hi ha hagut cap gest del Govern per fer efectiva la ruptura", ha lamentat el dirigent anticapitalista, que ha reclamat aplicar "ara" el mandat de l'1 d'octubre i no "després de la sentència" als presos polítics. "Aquest poble guanyarà la independència, amb vostès o contra vostès", ha reblat.

"Senyor Buch, plegui"

Riera ha estat especialment dur amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i amb la gestió que ha fet fins ara dels Mossos d'Esquadra. "El seu Govern hauria de fer autocrítica per les càrregues policials a cara tapada. Per aquest camí no anirem enlloc", ha afirmat dirigent-se també al president de la Generalitat, a qui ha demanat la dimissió de Buch i la dissolució de la Brimo (els antiavalots dels Mossos). Riera també s'ha mostrat crític amb la permissivitat de Buch amb el "feixisme" i ha posat l'exemple de l'última manifestació a Barcelona del sindicat policial Jusapol. "Quan es tolera el feixisme, s'escampa per tot arreu. En la nostra República, al feixisme se'l combat", ha sentenciat.