JxCat no designa per ara substituts per als diputats processats

Eduard Pujol, portaveu parlamentari adjunt de la formació, assegura que mantenen la delegació de vot que ja estava acceptada per a Puigdemont, Turull, Rull i Sànchez

Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat, aquest dimarts al Parlament
Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat, aquest dimarts al Parlament | Josep Maria Montaner
02 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:37h
Junts per Catalunya (JxCat), a diferència d'ERC, no té pensat -almenys per ara- designar substituts per als diputats processats. Així ho ha indicat Eduard Pujol, portaveu de la formació al Parlament, en roda de premsa després de la primera jornada del debat de política general. Pujol ha apuntat que aquests representants -Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sánchez i Carles Puigdemont- "no estan suspesos", i ha destacat que mantenen la seva situació actual. Es manté, per tant, la delegació de vot que ja estava vigent, per bé que no ha garantit que Puigdemont exerceixi aquest dret en els propers plens malgrat tenir-lo acceptat.

"La voluntat és la de fer valer el que hem expressat al ple: alguns volien que la suspensió fos immediata, però s'ha votat al ple, i el ple ha decidit que no estan suspesos", ha ressaltat Pujol, que ha hagut de respondre una desena de preguntes sobre aquesta qüestió. "Esperem que no hi hagi cap ombra sobre la decisió que hem pres avui, que no és simbòlica sinó que té una càrrega jurídica o política indiscutible", ha assegurat el dirigent de JxCat. "A dia d'avui, entenem que fem allò que toca fer, i ho fem convençuts que, si no hi ha suspensió, no s'ha alterat cap situació", ha ressaltat.

En tot cas, però, ha apuntat que són els diputats processats els qui demanen no cobrar el sou, que van deixar de percebre en el moment de la suspensió per part de Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem. "La concreció de fer valer els seus drets és una circumstància que, jurídicament, ha de ser portada de manera individual", ha ressaltat Pujol. La decisió sobre no demanar la substitució i continuar amb la delegació és "compartida" entre els diputats i el grup parlamentari. "El que hem votat tenia el consentiment dles afectats", ha assenyalat el portaveu adjunt de JxCat.