El govern espanyol responsabilitza Torra dels actes de violència

Pedro Sánchez demana al president de la Generalitat que "compleixi les seves responsabilitats" i reclama que "la política torni al Parlament"

Un jove amb una bandera espanyola republicana passa davant d'un contenidor en flames
Un jove amb una bandera espanyola republicana passa davant d'un contenidor en flames | Adrià Costa
02 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:34h
Primeres reaccions del govern espanyol a la jornada d'ahir a Catalunya, en la commemoració del primer aniversari de l'1-O. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que "compleixi amb les seves responsabilitats". Sánchez afirma des del seu compte de twitter que "la violència no és el camí" i que "la política catalana ha de tornar al Parlament". El líder socialista afirma que Torra no ha d'alentar els radicals amb les seves paraules.
 
Qui també s'ha pronunciat des del govern espanyol ha estat la vicepresidenta, Carmen Calvo, qui ha responsabilitzat a Torra de "la manca de seguretat" que hi va haver en les mobilitzacions d'ahir, segons ella. Calvo ha dit que el president català "ha d'estar al davant de la seguretat de tots els catalans, i no només dels d'un costat".

La número dos de Sánchez ha afirmat que el president Torra és la màxima autoritat de l'Estat a Catalunya i, per tant, "no pot fallar en una cosa tan important com és la seguretat". La vicepresidenta ha fet aquestes declaracions a l'arribar a la trobada del Forbes Summit 2018.

Batet carrega també contra Cs i el PP

Per la seva banda, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha criticat la "irresponsabilitat" de Torra quan va animar els CDR a seguir empenyent. "Treure les institucions al carrer va ser una mala idea", ha dit Batet, que ha recordat que "Torra té la màxima responsabilitat de garantir la seguretat de tots els catalans i catalanes".

"Crec que es va equivocar quan va atiar precisament aquests moviments i aquesta sortida al carrer", ha afirmat, i "els Mossos ahir van tenir més dificultats precisament per aquesta irresponsabilitat". Batet ha fet aquestes manifestacions després d'assistir a un esmorzar informatiu de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, i també ha criticat les manifestacions dels líders de Cs, Albert Rivera, i del PP, Pablo Casado.

"Crec que cada cop que fem una declaració o prenem una decisió tinguem en compte si això contribueix a la concòrdia, a construir en sentit positiu un diàleg i un apropament de la societat catalana entre ella i amb l'espanyola, i en canvi hi ha líders polítics que sembla que cada vegada que parlen el que volen és atiar la crispació", ha asseverat.

Grande-Marlaska elogia els Mossos

El ministre de l'Interior, Fernando-Grande-Marlaska, ha elogiat l'actuació de la policia catalana "en les situacions realment complicades" que es van produir ahir. El ministre ha declarat que "els Mossos d'Esquadra, en les situacions difícils que es van viure ahir, van actuar amb l'eficàcia, l'efectivitat i la proporcionalitat pròpies d'una policia en un estat de dret". Ha explicat que en cap moment va ser necessària la intervenció de suport de les forces de seguretat de l'Estat.   

Grande-Marlaska, que avui compareix a la comissió d'Interior del Senat per exposar les línies generals del seu departament, ha fet una crida a "rebaixar la tensió" política a Catalunya i ha rebutjat que es pugui parlar d'una escalada de la violència pels fets que es produeixin un dia.