VÍDEO Barricades, contenidors cremant i persecucions dels Mossos pels carrers de Barcelona

Centenars de persones intenten assaltar el Parlament i llancen pedres i ampolles contra els Mossos, que han carregat llançant projectils

Els manifestants es parapeten a la porta del Parlament
Els manifestants es parapeten a la porta del Parlament | Adrià Costa
Jordi Bes / Sara González / Sergi Ambudio / Victor Rodrigo
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 23:15h
Batalla campal pels carrers de Barcelona després del desallotjament a les portes del Parlament. Els Mossos han dispersat els manifestants, enviant-los fora del Parc de la Ciutadella, però els aldarulls han continuat pel passeig de Lluís Companys, fins a la Ronda de Sant Pere i diversos carrers més de la ciutat.

Diversos contenidors cremats, que han estat apagats pels Mossos, corredisses i persecucions a peu.
  Llançament de pedres i ampolles per part dels manifestants, un intent d'assalt al Parlament, tensió a les portes de la Prefectura general de la Policia Nacional i càrregues dels Mossos. Així ha acabat la celebració del primer aniversari de l'1 d'octubre, una jornada que, si bé ha arrencat amb mobilitzacions reivindicatives arreu del territori, ha acabat amb actituds conflictives de centenars de manifestants a les portes del Parlament i la Via Laietana.

El final de la mobilització convocada per la Plataforma 1 d'octubre ha estat marcat per l'intent d'alguns dels manifestants de superar el cordó policia i accedir a l'edifici de la cambra catalana i pel col·lapse de la Via Laietana per part de centenars de manifestants que han protagonitzant escenes de tensió davant l'edifici de la policia espanyola.Parapetats al Parlament

Les escenes de tensió s'han viscut cap al final de la mobilització que havia estat convocada per la Plataforma 1 d'octubre, de la qual en formen part l'ANC i Òmnium. Centenars de manifestants s'han parapetat a les portes del Parlament i han agafat a contrapeu els Mossos quan han saltat les tanques. El cordó policial, escàs, s'ha vist obligat a demanar reforços dels antidisturbis per poder contenir els concentrats.

En un moment donat, però, els agents han optat per tancar-se dins de l'edifici de la cambra catalana, motiu pel qual els manifestants han arribat fins a la mateixa porta del Parlament. Finalment, els Mossos han carregat per desallotjar la zona. Han llançat projectils de foam i els manifestants han respost amb llançament de pedres, llaunes i ampolles. La Via Laietana ha estat la primera zona desallotjada pels furgons dels Mossos després que quedés col·lapsada per milers de persones que, en comptes de seguir el trajecte fixat pels convocants de la manifestació han decidit quedar-se davant de la Prefectura de la Policia Nacional. Furgons dels antidisturbis dels Mossos han acabat també desallotjant la zona ben entrada la nit.

Desobeint les consignes de l'organització

Tant la Plataforma 1 d'octubre han cridat a desconvocar la protesta i també ho han fet els CDR, que han afegit una crida a la "calma". Però els centenars de persones disposades a seguir al carrer no han seguit la consigna.
De fet, la manifestació convocada per les entitats independentistes ha anat prenent un to agre a mesura que ha anat avançant. Fins al punt de demanar la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra, i del president del Parlament, Roger Torrent, si no implementen la República. La petició més reiterada ha estat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les càrregues policials del dissabte passat. "El poble mana, el Govern obeeix", han corejat les persones que protestaven, que demanen que s'emprengui el camí de la "desobediència" per fer efectiu el resultat de l'1-O, que entenen que és "legítim".

Barricades al passeig de Lluís Companys a tocar de la mitjanit

Un cop desallotjat i tancat el Parc de la Ciutadella, la majoria de manifestants ha marxat cap a casa. Ara bé, pocs minuts abans de les 23:00h de la nit, desenes de persones han muntat barricades al Passeig de Lluís Companys tirant a terra tanques i tombant containers. Les corredisses s'han tornat a reproduir i els Mossos han contingut amb les persecucions, tant a peu com amb les furgonetes BRIMO.
Arxivat a