El Govern es compromet a no allunyar-se del mandat del referèndum

El president de la Generalitat, Quim Torra, reuneix l'executiu a Sant Julià de Ramis i llegeix una declaració institucional en la qual carrega contra la "brutal" repressió policial i reivindica la feina de l'anterior executiu

El Govern, durant la declaració institucional
El Govern, durant la declaració institucional | Govern
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:26h
Els actes de commemoració del primer aniversari de l'1-O han portat el Govern a reunir-se de manera extraordinària a l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis, un dels municipis que va ser colpejat per la violència policial durant la jornada del referèndum. Es tracta d'un acte especialment simbòlic, perquè també es el poble on residia -i on havia de votar- Carles Puigdemont el primer d'octubre de l'any passat. Un cop acabada la trobada de l'executiu, que ha servit per fer nomenaments -Ferran Requejo com a director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern (IEA) i Adam Majó a l'Oficina de Drets Civils i Polítics-, el president Quim Torra ha fet una declaració institucional acompanyat de tots els membres del Govern.

"El referèndum va ser brutalment reprimit. La violència de les forces de seguretat va consternar l'opinió pública internacional", ha apuntat Torra, que ha recordat que 2,28 milions de ciutadans van votar "donant un mandat clar a favor de la independència". Ha volgut posat en valor els qui van votar en contra de l'estat català, perquè, segons ell, la ciutadania va demostrar un "compromís insubornable" amb els drets polítics. "El Govern es declara orgullós davant d'un poble que actua de manera no violenta", ha indicat. Segons ell, l'executiu "mai" abandonarà el camí marcat pel mandat de l'1-O. L'executiu també ha analitzat un informe de 68 pàgines sobre la repressió violenta del referèndum durant la cita matinal.

Aquest Govern, ha indicat, "reitera el seu compromís amb el mandat democràtic del primer d’octubre i el suport absolut a tots els represaliats per haver defensat el principi democràtic fonamental de l'autodeterminació". "Aquest és un camí que mantindrem sempre per respecte als fets ocorreguts ara fa un any, per voluntat de servei a tota la ciutadania del país i perquè la democràcia i la llibertat sempre seran la bandera de Catalunya", ha recalcat.
 
"El primer d'octubre és i serà sempre el dia que el poble català va demostrar el seu immens compromís amb la democràcia i la llibertat. El seu compromís insubornable amb els drets civils i polítics. El primer d’octubre va ser la democràcia en estat pur derrotant la por, l'amenaça i la violència. Aquest Govern es declara orgullós d’un poble madur que actua democràticament i de manera no violenta per defensar uns drets que no s’haurien de veure qüestionats a l'Europa del segle XXI", ha insistit el dirigent independentista.

Reivindicació de l'anterior Govern

El president de la Generalitat ha rememorat la compareixença de Puigdemont i l'anterior executiu per agrair l'esforç ciutadà. "Gairebé tots són a la presó o a l'exili, i la resta han estat processats com milers de ciutadans que es van posar al servei de la lliure expressió dels ciutadans", ha destacat Torra, que ha posat de manifest que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan en una situació de presó preventiva "injusta". El president ha reiterat la demanda de retirar la "causa general" contra l'independentisme.

Abans d'arrencar la declaració i just després, desenes de ciutadans congregats han cridat a favor de la República, contra l'autonomisme i i a favor d'obrir les presons. Torra s'hi ha acostat després per parlar amb ells, que l'han acabat acomiadant amb aplaudiments.

Acte institucional

Abans de desplaçar-se cap a la reunió de l'executiu, el Govern en ple ha assistit a un acte institucional just davant del pavelló de Sant Julià de Ramis, l'edifici públic habilitat l'any passat per votar i que va ser l'escenari de les càrregues policials. Torra ha reclamat "determinar-se" com l'1-O quan arribin les sentències del Tribunal Suprem contra la cúpula del procés, i ha defensat la feina dels comitès de defensa de la República, que han aprofitat el primer aniversari del referèndum per dur a terme una sèrie d'accions arreu del territori.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha assenyalat que el referèndum és la "llavor" de la República, i ha apuntat que cal reactivar l'esperit que va fer possible l'1-O. Durant l'acte s'han sentit proclames basades en què "el poble mana, el Govern obeeix" i s'han escoltat peticions de dimissió dirigides cap al conseller d'Interior, Miquel Buch, arran de les càrregues policials de dissabte passat contra manifestants independentistes que es dirigien cap a la marxa convocada pel sindicat Jusapol, que reivindicava l'acció de la policia espanyola.