Torra crida a «determinar-se com l'1-O» quan arribi la sentència del Suprem

El president de la Generalitat situa el referèndum com la "llavor constituent" de la República en un acte institucional a Sant Julià de Ramis al costat del president del Parlament, Roger Torrent

Quim Torra i Roger Torrent, a Sant Julià de Ramis
Quim Torra i Roger Torrent, a Sant Julià de Ramis | ACN
01 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:30h
Un pilar de quatre dels Marrecs de Salt, les salves de trabuicaires vinguts de tot el país i l'arribada simbòlica d'una urna han marcat l'arrencada de l'acte institucional de record al referèndum de l'1-O, celebrat just davant del pavelló municipal de Sant Julià de Ramis. Amb la primera fila del pati de cadires dedicada als presos i als exiliats, els discursos han anat a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra, i del president del Parlament, Roger Torrent, que fins fa uns mesos era alcalde de la població veïna, Sarrià de Ter. Les intervencions institucionals han comptat amb una pancarta al darrere, aguantada per joves de la localitat girona, on s'hi llegia "el poble mana, el Govern obeeix".

Torra ha arrencat el discurs recordant la feina de l'anterior executiu, el qual està ara mateix a l'exili i a la presó. Tambe s'ha referit a la tasca dels CDR. "Apreteu, i feu bé d'apretar", ha resumit el president de la Generalitat. "L'1-O és la llavor constituent de la República catalana. Ens vam determinar i això és el que el Parlament va aplicar declarant políticament la independència. No s'entén una cosa sense l'altra. Per encarar els reptes que tenim, hem de recuperar la determinació i la voluntat elèctrica", ha indicat. El missatge ha estat, també, en clau de futur: quan arribi la sentència del Tribunal Suprem contra la cúpula del procés, caldrà "determinar-se com l'1-O" per demostrar que no s'acata la decisió de la justícia espanyola.

La "llavor" de la República

"Aquell dia vam viure la llibertat i la fraternitat", ha assenyalat Torrent. "Ens vam disposar, colze a colze, a protegir les urnes, a protegir la democràcia. Vam ser més poble que mai, un poble disposat a fer l'acte de determinació més gran que hem fet, l'acte de sobirania popular més important que hem fet. Gent normal que va posar el cos per demostrar com ens estimem la llibertat", ha ressaltat el president del Parlament. "Res serà igual després de l'1-O. Aquell dia, tot el que vam fer aquell dia, ens ensenya quin és el camí, com hem de caminar. Mai renunciarem al primer d'octubre, ens ensenya el camí que hem de transitar, que és el camí de les urnes", ha reiterat Torrent, que ha apel·lat a "tornar-se a conjurar".

Segons ell, cal tornar-se a agafar a l'esperit d'aquell dia per "concretar allò que va néixer avui fa un any". "Som el fruit de moltes derrotes, però també la llavor de totes les victòries. L'1-O serà la llavor de la República", ha ressaltat el president de la cambra catalana, que ha volgut agrair la feina feta fa un any per obrir les escoles i protegir les urnes.

Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis, ha llegit una carta enviada des de Lledoners per part d'Oriol Junqueras. El president d'ERC hi considera que cal reivindicar sempre el "compromís dels alcaldes que van fer possible la votació.

"El poble mana, el Govern obeeix"

Dos representants del comitè de defensa del referèndum, acompanyats a l'escenari per una vintena d'habitants de sant Julià de Ramis, han llegit un manifest de record als fets de fa un any. "Som aquí per denunciar què va passar i per refermar-nos en el mandat democràtic que en va sorgir. Des de sempre, l'Estat sempre ha optat per la repressió per contestar els moviments dissidents", han apuntat, al mateix temps que recordaven la "despòtica" actuació de la judicatura espanyola. "Ni un pas enrere amb el xantatge que es fa amb els nostres ostatges. El nostre horitzó és la República, no ens conformarem amb menys", han recalcat.

"A partir de l'1-O res ha estat igual", han constatat, tot recordant les mobilitzacions del 20-S, la defensa dels col·legis electorals i les aturades de país del 3-O i del 8 de novembre. "Reivindiquem la desobediència civil com a única manera per aconseguir la plena sobirania", han apuntat els membres dels CDR, que han demanat que les institucions tinguin com a model la "societat organitzada. "Hem d'organitzar una lluita antirepressiva comuna i forta. El poble mana i el Govern obeeix", han ressaltat davant de l'executiu en ple.

Cadascun dels membres dels CDR han entregat un clavell vermell -per als presents- i groc -de record als exiliats- per tal de "no oblidar" el mandat de l'1-O. Una de les presentadores de l'acte ha demanat, a banda, reflexionar sobre els fets de dissabte passat, marcats per les càrregues dels Mossos contra manifestants independentistes que es dirigien cap a la marxa del sindicat Jusapol, que reivindicava la repressió policial de l'1-O. Els crits de "el poble mana, el Govern obeeix" s'han multiplicat per tota la plaça. Tambe hi ha hagut peticions de dimissió per al conseller d'Interior, Miquel Buch, pel dispositiu de dissabte.