Buch, sobre l'operatiu dels Mossos: «Vam impedir un enfrontament que hauria pogut acabar malament»

El conseller d'Interior descarta dimitir i es compromet a revisar les càrregues dels agents durant la manifestació al centre de Barcelona

Miquel Buch
Miquel Buch | Adrià Costa
30 de setembre del 2018
Actualitzat a les 11:54h
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha descartat dimitir després de les càrregues policials d'ahir contra manifestants independentistes. En una entrevista al Via Lliure de Rac1, Buch no ha volgut parlar "ni d'èxit ni de fracàs" de l'operatiu policial: "Ahir vam aconseguir que no hi hagués un enfrontament entre totes dues manifestacions que hauria pogut acabar malament", ha assegurat.

S'ha compromès, com va dir ahir Quim Torra, a revisarà les imatges de les càrregues per fer les valoracions pertinents. Amb tot, ha dit que no es tracta de "carregues", sinó que els Mossos "van mantenir el cordó policial". Preguntat sobre els cops per sobre de la cintura, el conseller ha admès que "és una pràctica que per protocol no s'ha de fer servir" i que caldrà buscar "quins agents no van actuar reglamentàriament". 

Sobre la manifestació dels policies espanyols, Buch ha dit "Jusapol va fer una provocació en tota regla i va haver-hi uns quants manifestants que van caure en aquesta provocació". Ha denunciat que la minoria de gent que va intentar trencar el cordó policial "va demostrar que el seu camí no és el pacifisme sinó la violència". "Si ahir s'hagués trencat el cordó policial, el procés català hauria canviat d'índole i no tindria tantes simpaties", ha assegurat. 

En aquest sentit, ha llançat un missatge a Carles Riera i a la CUP. "Ens haurien de dir si han canviat l'estratègia i ara avalen la violència i trencar cordons policials per anar a buscar la gent que pensa diferent", ha apuntat després que el dirigent cupaire demanés la seva dimissió. El conseller, en aquest sentit, ha demanat fer autocrítica i no ha volgut entrar a valorar les declaracions de Marta Rovira en què criticava l'actuació dels Mossos i que s'hagués permès la manifestació dels policies. 

Buch ha assegurat també que "no li venia gens de gust" que se celebrés la marxa dels policies espanyols, però ha recordat que la llei els permetia manifestar-se i que per això se'ls va autoritzar a fer-ho. "Catalunya depèn de la llei de l'Estat, i avui per avui els permetia manifestar-se", ha afirmat. Tot i així, ha admès que es va estudiar retirar l'autorització al sindicat policial, però ha ressaltat que "en aquest país s'ha de garantir la llibertat d'expressió".

La CUP replica a Buch

La CUP ha replicat al conseller Buch que és el Departament d'Interior "qui va manar exercir la violència contra la població civil" i va permetre la manifestació de Jusapol "que feia apologia de la violència policial". "La vostra estratègia és avalar, legitimar i exercir la violència?", s'han preguntat. D'aquesta manera, la CUP ha respost a través del seu compte de Twitter a Buch que, en diverses entrevistes als mitjans, ha instat els cupaires a aclarir si ara aposten per la via de la violència i per trencar cordons policials.
Aquest dissabte, els Mossos van carregar contra els manifestants que van intentar superar el cordó de seguretat que els separava de la manifestació de l'associació de la policia espanyola en defensa de l'actuació policial durant l'1-O.