Junqueras seguirà «lluitant» com a cap de llista d'ERC a Europa

El líder republicà pretén amb la seva candidatura internacionalitzar l'independentisme i denunciar la repressió contra l'1-O

Oriol Junqueras durant l'acte de campanya pel sí a Tarragona
Oriol Junqueras durant l'acte de campanya pel sí a Tarragona | Júlia Abelló
29 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:32h
ERC redobla l'aposta. Si fa uns dies donava la sorpresa proposant Ernest Maragall com a cap a llista a l'Ajuntament de Barcelona, ara vol assegurar-se també un bon resultat a les europees. Serà el seu propi líder, Oriol Junqueras, empresonat des de fa onze mesos a Lledoners i a l'espera de ser jutjat pel Tribunal Suprem qui, si així ho avala la militància, encapçali la seva candidatura a les europees del 29 de maig. L'objectiu, "continuar lluitant per la llibertat del meu país" afirma.

Així ho diu el mateix Junqueras en una carta adreçada a la militància. Ho fa, segons explica, per internacionalitzar encara més la lluita independentista i per lluitar contra la causa general contra l'independentisme. Junqueras ja va ser escollit eurodiputat el 2009 com a independent, abans de ser líder d'ERC. Les eleccions europees són de demarcació estatal i fins ara ERC s'hi havia presentat coalitzada amb partits bascos i gallecs.

El líder d'ERC afirma que es pot tornar "a guanyar la repressió" amb la millor arma, "la democràcia", i que no està disposat a permetre que els apartin. La campanya de les europees i municipals arribarà just després del judici al Tribunal Suprem contra ell i la resta de presos polítics.

Eleccions abans de la sentència

La previsió és que comenci al gener i que duri dos o tres mesos. La sentència està prevista per després de les eleccions de maig, que també són autonòmiques a Espanya. Per tant una eventual inhabilitació, que es dona per segura, no l'afectaria per ser candidat. Quan arribés Junqueras ja seria eurodiputat i, per tant, l'eurocambra hauria de decidir sobre ell.

Aquesta és la carta que Junqueras he enviat als militants d'ERC aquest dissabte al matí i que el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència del partit, Pere Aragonès, ha llegit en nom seu davant de la presó de Lledoners:

 
CARTA DE JUNQUERAS
"Benvolguts i benvolgudes,

Som a les portes de l’1-O, el dia que ho va canviar tot, el dia que el poble i les institucions van fer possible conjuntament el referèndum d’autodeterminació que ens havien dit que seria impossible, el dia que va mostrar a Europa i al món una de les pitjors cares d’aquest Estat. L’1-O va ser una victòria aclaparadora, igual que el 3-O, i ara cal seguir treballant per continuar guanyant i defensant els drets i les llibertats de Catalunya i de tots els seus ciutadans.

Porto gairebé 11 mesos a la presó i continuo absolutament orgullós del que va fer el nostre poble aquell dia. Fer un referèndum no és cap delicte, voler un canvi polític per al meu país i posar la decisió en mans dels seus ciutadans no és cap delicte. I la repressió, evidentment, no és cap solució.

Vull continuar lluitant, com ho he fet sempre, per la llibertat del meu país. Vull defensar els meus drets polítics i els de tots els represaliats, que és allò que ens volen arrabassar, i per això he decidit presentar-me a les eleccions europees, és la millor manera de no fer efectiva la repressió que ens volen imposar. Presentar-me a Europa és la millor manera de denunciar el retrocés democràtic i la repressió de l'Estat espanyol. Després de reflexionar-ho personalment i compartir-ho amb els companys que estan patint la repressió, em sento amb força i coratge per encapçalar la candidatura d’Esquerra Republicana a les eleccions europees de maig de 2019, sempre que així ho consideri el partit.

Podem tornar a guanyar a la repressió amb la nostra millor arma: la democràcia. No podem permetre que ens intentin apartar, que ens vulguin deixar sense veu, i a cada nova oportunitat, hem de demostrar que seguim determinats, que som majoria i estem disposats a donar-ho tot per defensar la democràcia, els drets civils i polítics i la sobirania del poble de Catalunya.

Internacionalitzar la causa de la llibertat, de Catalunya, i denunciar la causa general contra l’independentisme, que ha esdevingut una causa general contra la democràcia, és avui més necessari que mai. Defensar el dret a votar com va succeir l’1 d’octubre i denunciar un judici que no serà just, és avui imprescindible. Mostrar a Europa les debilitats i les vergonyes del regne espanyol és avui més important que mai.

Gràcies per la confiança. Sempre ha estat un honor assumir responsabilitats. I en aquests moments, més que mai.

Gràcies a totes i tots!
Sempre endavant, fins a la victòria, sempre.

I recordeu: Som el fruit de moltes de derrotes i la llavor de totes les victòries!

Oriol Junqueras
Lledoners, 29 de setembre de 2018"
 

Pere Aragonès amb diversos dirigents d'ERC, entre ells l'eurodiputat Jordi Solé, a la presó de Lledoners