Què tenen en comú el Portal de l'Àngel i el barri d'Hostafrancs?

El barri encara celebra ara unes festes que abans es celebraven davant les muralles de Barcelona

L'àngel custodi de Portal de l'Àngel
L'àngel custodi de Portal de l'Àngel | Dani Cortijo
30 de setembre del 2018
Actualitzat el 21 de març del 2024 a les 18:41h

Un dels carrers cèntrics, sobretot pel que fa anar de compres és el Portal de l’Àngel. La gent hi va amb el cap cot o meravellada per les ofertes de descomptes que poden trobar als aparadors i pocs es fixen que una estàtua d’un àngel custodi a l’entrada d’aquest antic portal de muralla.

Aquest havia estat anteriorment anomenat dels Orbs (els bords o cecs) i era una de les principals entrades a la ciutat, de fet la darrera que es tancava a les nits. El canvi de nom fou degut, segons la veu popular, a una aparició miraculosa que va tenir lloc en aquest indret.

L’any 1398 o el 1419 (la data difereix segons les fonts), el valencià Sant Vicent Ferrer va venir a visitar la ciutat amb tota una comitiva. En deturar-se davant aquesta entrada de les muralles un imponent àngel amb una espasa en una ma i una corona comtal a l’altra va aparèixer davant del sant.

-Àngel de Déu que fas aquí?-, preguntà el sant.

-Guardo la ciutat per ordre de l’Altíssim-, respongué l’àngel.

Durant molts anys, una imatge de l’àngel custodi va presidir el portal però amb l’enderroc de les muralles l’any 1854 l’estàtua va haver de trobar un altre indret on refugiar-se i va passar a la propera església de Santa Anna.

L’any 1838 l’actual barri d’Hostafrancs havia estat annexionat a la gran Barcelona. Els nous barcelonins d’Hostafrancs, independitzant-se de Sants també perdien a Sant Bartomeu com a patró i van decidir com a nou límit de Barcelona van demanar ser protegits per la imatge de l’àngel custodi i rendir-li culte. Aquesta va ser portada en solemne processó fins a Hostafrancs el 1857.

Una petita església que fins aleshores era subsidiària de Santa Maria de Sants va passar a ser un el temple que albergava la imatge i és així com va néixer l’Església de l’Àngel Custodi a Hostafrancs, que amb el temps s’ampliaria fins ser bastant més imponent. 

La imatge va estar allà fins que va ser víctima dels atacs anticlericals dels inicis de la Guerra Civil. Avui però podem encara veure’n una reproducció a l’altar.

És per això que precisament a principis d’octubre, quan antigament es feien les festes en honor a l'àngel custodi davant el Portal de l'Àngel i es feia la tradicional fira de magranes, aquest barri que ara pertany al districte de Sants-Montjuïc celebra les seves festes emulant les que es feien a l’entrada de la muralla. També és per aquest motiu que a alguns balcons, des de fa uns quants anys, per la festa major apareixen les banderes del barri, amb un escut de Barcelona coronat amb, una magrana i una espasa...