MENORS NO ACOMPANYATS

El Síndic alerta que el 2019 podrien arribar 6.000 menors no acompanyats més

Denuncia "maltractament institucional" i reclama un pla integral i transversal de contingència així com canvis estructurals del sistema de protecció

per Laura Estrada , Barcelona, 28 de setembre de 2018 a les 13:34 |
Maria Jesús Larios, Rafael Ribó i Bernat Albaigés | Laura Estrada
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges de Cataluya ha reclamat aquest divendres al Govern de l'Estat, a la Generalitat i a les administracions locals catalanes un pla integral i transversal de contingència per acollir infants migrants sense referents familiars, després d'alertar que, si l'arribada de menors continua amb el ritme actual, "l'any 2019 Catalunya podria rebre 6.000 adolescents més", ha dit el síndic Rafael Ribó. En la mateixa línia, l'adjunta per la defensa dels drets de la d'infància i de l'adolescència, Maria Jesús Larios, ha denunciat "situacions de maltractament institucional" basades en una falta de corresponsabilitat per part de l'Estat i el Govern, una manca de protocols d'actuació i poca protecció dels menors. 

En l'informe La situació dels infants migrants sense referents familiars a Catalunya, el Síndic determina que "cal un marc legal que incorpori un nou protocol d'actuació i que garanteixi que els drets dels infants nouvinguts prevalen per sobre de la seva condició d'estrangers". Larios ha volgut puntualitzar que el Síndic reconeix l'esforç que ha fet la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per atendre els menors migrants no acompanyats, malgrat això, ha criticat que s'han generat problemes relacionats amb la sobreocupació de centres, amb l'ús de centres del sistema de protecció no previstos per atendre aquestes situacions, amb l'ús de centres d'estada temporal per atendre de manera permanent els adolescents i amb la creació de centres sense les condicions de qualitat adequades. 


Larios també ha destacat "dèficits estructurals" del sistema de protecció, com ara la manca del recurs d'acolliment familiar dels infants migrants, de polítiques per promoure el retorn d'infants migrants amb les seves famílies, de desinternament del sistema de protecció i acompanyament en la transició a la vida adulta i una falta de programes de salut mental. A més, ha remarcat la necessitat d'un abordatge específic per a la protecció de les noies migrants, "que molt sovint són invisibilitzades". 

Segons l'adjunta, l'arribada de menors té caràcter d'urgència i requereix un esforç per part de les administracions. "El sistema de protecció de la infància no pot absorbir l'atenció d'un nombre creixent d'infants migrants si no es porten a terme actuacions de caràcter estructural", i ha posat d'exemple el col·lapse de l'espai de detenció de la Ciutat de la Justícia per donar la primera atenció als joves, que ha comportat la creació de places d'emergència "en condicions precàries i provisionals, com en albergs o cases de colònies". Per la seva banda, Ribó ha denunciat que "cap menor pot acabar dirigit a un CIE", i per això ha reclamat una reforma integral del programa que vetlli perquè això no torni a passar, ja que segons l'assessor Bernat Albaigés, hi havia 12 joves en un CIE, tal com va recollir ElPaís.


Així doncs, el Síndic proposa, a més de corresponsabilitzar les administracions i elaborar un pla integral i transversal per donar resposta a l'arribada d'infants, crear un mapa de recursos i serveis a tot el territori, augmentar places de centres de primera acollida i supervisar les existents, habilitar serveis de protecció d'emergència adequats, reduir el temps d'estada dels infants en centres d'acolliment, promocionar l'acollida familiar, prestar una atenció immediata abans de la realització de les proves mèdiques i millorar les garanties mèdiques, jurídiques i procedimentals en el procés de determinació de l'edat, entre altres. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació