El CGPJ no actuarà contra els jutges que van desacreditar el procés català

Les diligències no es poden obrir si no hi ha denúncia i, encara que n'hi hagués, es tractaria d'una falta "lleu" que hauria prescrit

Inauguració de l'any judicial amb la presència de Felip VI
Inauguració de l'any judicial amb la presència de Felip VI | Casa Reial
28 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:33h
El Consell General del Poder Judicial no obrirà d'ofici diligències contra els jutges que van desacreditar el procés català en un xat corporatiu comparant els membres del Govern amb "colpistes" i "nazis" o Carles Puigdemont amb un "violador". No ho farà, en primera instància, perquè no s'han identificat els autors dels missatges ni s'ha interposat cap denúncia, però en cas que hi fos i que s'arribés a la conclusió que hi ha motius per a sanció, seria considerada una falta lleu que ja hauria prescrit, ja que aquest tipus de conductes no poden ser castigades quan han passat sis mesos.

La percepció general del CGPJ és que els comentaris dels magistrats són equiparables als 33 jutges que l'any 2014 van signar un manifest de suport al dret a decidir i que, per tant, formen part de la llibertat d'expressió. També consideren que no es pot situar els comentaris pejoratius que van fer els jutges en aquest xat de caràcter “privat” amb la sanció del titular del jutjat número 17 de Barcelona, Federico Vidal, que va ser multat amb 600 euros per haver titllat de “terroristes uniformats” els policies que van carregar contra els votants de l'1-O.

En tot cas, el CGPJ obriria diligències si s'acabés interposant denúncia, però ja avancen que el resultat no aniria a més tot assenyalant la prescripció. La carta que va enviar la consellera de Justícia, Ester Capella, perquè fossin investigats els missatges és considerada una queixa de caràcter genèric però no una denúncia.

Després de la publicació dels missatges per part dels diaris eldiario.es i elmon.cat, el Consell no ha donat instruccions de cautela als seus 5.500 membres perquè no es pot “censurar” un xat d'aquestes característiques, tot i que el CGPJ sosté que els jutges han de tenir un "plus d'exemplaritat".